Gostovanje slovenske vojske

Orožje v šoli? Zaposleni nad idejo niso prav navdušeni

Mitja Marussig / Primorske novice
8. 4. 2022, 20.10
Deli članek:

Napovedano gostovanje Slovenske vojske v Šolskem centru Nova Gorica je razdelilo zaposlene. Del jih je prepričan, da orožje ne spada v šole, sploh v času vojne v Evropi. »Gre za promocijo poklica, ne militantnosti,« odgovarja direktor centra Miran Saksida in dodaja, da so se o dogodku dogovorili že zdavnaj in se ravnatelji z njim strinjajo.

STA
Vojska bo predstavljala svoj poklic in opremo, tudi orožje.

Novica, da bo Slovenska vojska na območju Šolskega centra (ŠC) Nova Gorica dijakom predstavljala svoj poklic in opremo, tudi orožje, je vznemirila del kolektiva. Prepričani, da vojska z orožjem ne spada v šolski okoliš, še posebno v času, ko na evropskih tleh divja vojna, so se aktivirali in začeli zbirati podpise nestrinjanja.

Del učiteljev: »Sploh zdaj je neprimerno v šoli razkazovati orožje«

Poudarjajo, da nasprotujejo nasilju oziroma temu, kar bi napeljevalo k njemu. V šoli se promovirajo številni poklici, po njihovem mnenju pa je ob tako obsežni promociji vojske razumeti, kot da ji vodstvo šole daje prednost pred drugimi. Glede na to, da bo vojska svoj poklic promovirala v centru, kjer prevladuje moški del populacije mladih, pa menijo, da gre za zlorabo šolskega sistema. Pravzaprav se jim zdi neprimerno razkazovati karkoli, kar je povezano z vojsko, predvsem orožje. Sploh ne v času, ko se zaradi vojne v Ukrajini zbira humanitarna pomoč za njene žrtve. Kot nam je dejal eden od učiteljev, so do zdaj zbrali nekaj manj kot 50 podpisov podpore.

Tudi oborožitev bo, ravnatelji se strinjajo

Direktor ŠC Miran Saksida se s pomisleki ne strinja. Kot pravi, s Slovensko vojsko (SV) sodelujejo že dolgo. »V petek bodo prikazali rezultate vojaških tehnologij in različne rodove. Priletel bo helikopter, predstavili bodo vozila, poljsko kuhinjo ...« našteva in potrjuje, da bo na ogled tudi orožje, saj je to del opreme vojaka, in trenažer s streljanjem. Z laserjem, ne z naboji. »Direktor in ravnatelji ŠC so dali soglasje k izvedbi dogodka in vse aktivnosti, oborožitev in prisotna oprema so bile prej usklajene z njimi,« pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu (Mors) in dodajajo, da oborožitev vedno »predstavlja visoko usposobljen kader SV ob strogem upoštevanju varnostnih postopkov, primerno skupini ter dostojanstveno, v skladu z vojaškim kodeksom in ob spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, še posebno med mlado populacijo«.

»Gre za promocijo poklica, nikakor ne militantnosti«

Pri tem prikazu gre za promocijo poklica in pridobivanje kadrov, poudarja Saksida. Na Morsu pa pravijo, da predstavitev izvajajo po vsej Sloveniji, poklic vojaka tudi okrepljeno oglašujejo. To je v zadnjih dneh opaziti na plakatih po Novi Gorici. Saksida odločno zavrača, da bi šlo za kakršnokoli promocijo militantnosti. »Nad takšnimi pomisleki sem zgrožen,« poudarja. Na očitke, da je razkazovanje orožja v času, ko v Ukrajini divja vojna in se promovira mir, neprimerno, odgovarja: »Dogodek je bil dogovorjen že bistveno prej. Tudi ravnatelji so se strinjali z njim. S tem, da se zbirajo prispevki za Ukrajino, tudi sam sem prispeval, pa nima nobene zveze. Med drugim vojska deluje tudi v mirnodobnem obdobju, pomaga pri naravnih nesrečah in drugače.«

Letos vojska v 81 srednjih šolah

Kot so pojasnili na obrambnem ministrstvu, imajo letos v programu 81 promocij vojaškega poklica po srednjih šolah, ob tem izvajajo še več drugih vrst predstavitev. »Na podlagi dosedanje prakse in pogovorov z organizatorji takih dogodkov lahko trdimo, da je zanimanje med mladimi za predstavitev vojaškega poklica veliko. Letošnji dogodek v šolskem centru vključuje devet občin, več kot 300 obveznikov generacije 2004 in obisk do 2000 srednješolcev,« odgovarjajo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov