Število na intenzivnih oddelkih

Ko bo izpolnjen ta pogoj, se poslavljajo maske tudi v zaprtih prostorih

P.K. / G.G.
8. 4. 2022, 18.55
Posodobljeno: 8. 4. 2022, 20.12
Deli članek:

Dve leti bo, odkar je zaščita za obraz postala obvezna spremljevalka v zaprtih prostorih. Nekaj časa smo morali zaščitne maske nositi celo na prostem, in nedavno se je izkazalo, da je bila to odločitev vlade, ne stroke. Se bomo od njih naposled le poslovili?

Profimedia
Fotografija je simbolična

V strokovni skupini se pogovarjajo, kdaj bi bil primeren trenutek, da bi ostale zaščitne maske v zaprtih prostorih le priporočene, pa naj posamezniki sami izbirajo, ali jih bodo nosili ali ne. Vodja strokovna skupine za covid-19 Mateja Logar je za TV Slovenija povedala, da so določili kriterij. Ko bo cel teden v intenzivnih enotah manj kot 35 bolnikov zaradi ali s koronavirusom, maske ne bodo več obvezne, ostalo bo le priporočilo.

Trenutno po podatkih ministrstva za zdravje v bolnišnicah zaradi covida-19 intenzivno nego potrebuje 21 bolnikov. Torej je kriterij že dosežen? Ne, ker strokovna skupina ne razlike med tistimi, ki so na intenzivnem oddelku zaradi covida in tistimi, ki so tam zaradi drugih bolezni in so slučajno bili tudi pozitivni na testu na koronavirus. Takšnih je bilo danes 16, zato je skupno število "covidnih" bolnikov na intenzivnih oddelkih 37.

Na Hrvaškem na primer v soboto padejo skoraj vsi koronski ukrepi. Uporaba maske bo obvezna le še v zdravstvu in socialnovarstvenih ustanovah, ne pa več v javnem prevozu in trgovinah. Švica je zadnje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tudi maske niso več nujne, niti na javnem prevozu niti v zdravstvenih ustanovah. V Nemčiji so uporabo mask v zaprtih prostorih odpravili, pravzaprav so tam prekinili praktično vse ukrepe za zajezitev pandemije. Zaščita za nos in usta ostaja obvezna le na javnem prevozu, v zdravstvu in domovih za ostarele.

Vladna odločitev o maskah na prostem

Bralec in bralka se bosta dobro spomnilo, da za kratek čas v drugi polovici leta 2020 slovenska vlada uvedla celo obvezno nošenje mask na prostem, čeprav ji stroka tega ni predlagala. Slovenci so ukrep sprejeli z zadržanostjo in dvomili o njegovi smiselnosti.

Novico je sporočila takratna državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in ukrep tudi utemeljila, pri čemer je poudarila, da se tudi na prostem sproščajo oziroma širijo aerosoli. »Vem, da se marsikdo sprašuje, ali zares potrebuje masko tudi takrat, ko je sam, vendar je dejstvo, da kadar govorimo ali smo športno dejavni, okoli nas nastaja oblak kapljic, ki ostanejo v zraku in na površinah. Če ne želimo svojih kapljic in z njimi virusov deliti s tistimi, ki se v tem prostoru nahajajo nekaj trenutkov za nami, je smiselno, da nosimo masko,« je dejala.

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so govorili drugače, in sicer, da obvezno nošenje mask na prostem na območjih, kjer je mogoče zagotoviti razdaljo med ljudmi, nima učinka na obvladovanje epidemije. Mateja Loga je dala vedeti še več – da o maskah na prostem ni bilo nobene posebne razprave, tudi sicer nihče od članov strokovne skupine ni predlagal uvedbe tega ukrepa. Na vprašanje, zakaj ga je potem vlada sprejela, je Logarjeva pojasnila, da je šlo za odločitev vlade, in ne stroke, kar pomeni, da nam je maske na prostem »nataknil« Janez Janša, brez vsakršne strokovne osnove.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov