Svetlobna leta pred ostalimi

Slovenski orli na poletih v Vikersundu pometli s konkurenco!

S.R./STA
13. 3. 2022, 18.12
Posodobljeno: 13. 3. 2022, 18.49
Deli članek:

Slovenska skakalna četverica Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek je prepričljivo zmagala na svetovnem prvenstvu v poletih v norveškem Vikersundu.

Profimedia
/

Po današnji trojni zmagi slovenskih skakalk so s konkurenco na poletih pometli še skakalci! Prepričljivo vodstvo so si priskakali že v prvi seriji, ko so imeli po štirih skokih z 63,4 točke naskoka pred Nemci in 77,2 pred Avstrijci.

Že v prvi seriji so prav v vseh skupinah najboljše posamične izide dosegli varovanci glavnega trenerja Roberta Hrgote. V prvi seriji je Domen Prevc z 222 m nabral 6,7 točke naskoka pred Japonci in Avstrijci, ki so si delili drugo mesto. V drugi je ta naskok izdatno povečal njegov brat Peter, ki je pristal pri 231 m. Zajc je nato prednost le še povišal, potem ko je skočil 229,5 m, v zadnji seriji pa je Lanišek postavil piko na i sijajni prvi seriji, potem ko je z 234 m postavil še najboljši posamični izid prve serije.

V drugi seriji so le še dodatno stopili na plin. Po osmih skokih so Slovenci za natanko 128 točk premagali najbližje zasledovalce in se podpisali pod deveto kolajno na SP v poletih, od tega tretjo zlato. V drugo sta brata Prevc povišala prednost na več kot 100 točk. Domen je skočil 217 m, Peter pa 221,5. Zajc, sicer nosilec srebrne kolajne s posamične tekme v petek in soboto in danes najboljši posameznik ekipne tekme, je v drugo poletel do 228,5 m. Kljub zmanjšanju naleta glavnega trenerja Roberta Hrgote je tako dobil dodatne točke in prednost povišal na 138,3 točke. Lanišek je z zadnjim poletom na letošnjem 27. SP v poletih postavil le še piko na i ter z 228,5 m postal drugi najboljši posameznik ekipne tekme. Drugo mesto je osvojila Nemčija, ki je zaostala 128 točk. Tretji Norvežani, bron jim je priboril svetovni prvak Marius Lindvik v neposrednem boju z Avstrijcem Stefanom Kraftom, so zaostali 151,9 točke.

"Zelo dobro smo skakali že na posamični tekmi, danes pa smo ponovno leteli daleč. Ko sešteješ vse metre in sodniške ocene, je prednost takšna, kot jo pokaže semafor," je v prvi izjavi za Mednarodno smučarsko zvezo dejal Peter Prevc. "Očitno smo ujeli pravi konec tedna. Včasih ujamemo dobrega, včasih ne, tokrat pa se je vse postavilo na svoje mesto. Menim, da je veliko k temu pripomoglo tudi dejstvo, da imamo znotraj ekipe močno konkurenco. Tudi na treningu se nas je šest borilo za mesta v kvalifikacijah, tako da za nas nikoli ni počitka," je še dodal najstarejši od bratov Prevc.

To je bila skupno deveta slovenska kolajna na SP v poletih, ki potekajo vse od leta 1972. Danes je slovenska četverica osvojila tretjo ekipno kolajno po Vikersundu 2012 (Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Robert Kranjec) in Oberstdorfu 2018 (Anže Semenič, Jernej Damjan, Domen Prevc, Peter Prevc). Hkrati je bilo to tretje zlato odličje, potem ko sta svetovna prvaka postala Robert Kranjec (Vikersund 2012) in Peter Prevc (Kulm 2016).

Slovenski skakalci oziroma letalci lahko zdaj optimistično zrejo proti zaključku sezone. Naslednji konec tedna bodo namreč znova na sporedu smučarski poleti, ko bosta dve tekmi za svetovni pokal na letalnici v Oberstdorfu, za zaključek sezone pa med 24. in 27. marcem prihaja še Planica, kjer bosta dve posamični ter ekipna tekma. Letos po nekaj sezonah znova z gledalci.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste