Zapleti

V Osilnici nekdanji župan odnesel dokumente, v Kungoti zmeda z glasovnicami

Si. R.
23. 11. 2018, 20.50
Deli članek:

Volilne komisije v občinah Celje, Rogaška Slatina in Ribnica na Pohorju so ugotovile nepravilnosti na nedeljskih volitvah. Težave so delale glasovnice, v Osilnici pa se je zgodil incident.

STA
volitve

V celjski Stranki za delovna mesta je najprej po neuradno preštetih preferenčnih glasovih v celjski mestni svet prišel Viki Ašič, po uradnih podatkih pa je potem v mestni svet prišel nosilec liste te stranke Sašo Farčnik. Kot sta pojasnila Farčnik in Ašič, je do zapleta prišlo, ker so bili na listi stranke trije kandidati z enakim priimkom. Občinska volilna komisija je sprva preštete glasove pripisala tretjemu kandidatu z enakim priimkom, in ne prvemu, ki so mu bili v resnici namenjeni.

Zapleti z glasovnicami

Na volišču v Spodnjem Negonju v občini Rogaška Slatina pa je moral volilni odbor, kjer so glasovali volivci 2. in 3. volilne enote, na volilni dan že ob 13. uri ustaviti glasovanje. Ugotovil je namreč, da je pomotoma glasovnice, namenjene volitvam za občinski svet v 2. volilni enoti, izdajal tako volivcem 2. kot tudi 3. volilne enote. Ker je od občinske volilne komisije prevzel le toliko glasovnic, kot je volivcev 2. volilne enote, vpisanih v volilni imenik na tem volišču, je za volivce te volilne enote po 13. uri zmanjkalo glasovnic in niso mogli glasovati. Na tem volišču bodo zato volitve za občinski svet ponovili 2. decembra. Tudi v občini Ribnica na Pohorju bodo v eni od štirih volilnih enot zaradi napake pri predčasnem glasovanju ponovili volitve za občinske svetnike. Do napake je prišlo v 2. volilni enoti, kjer volijo tri občinske svetnike. Volivec iz te volilne enote je prejel glasovnico za 1. volilno enoto in tudi glasoval.

Incident v Osilnici

V Osilnici pa je po volitvah prišlo do incidenta med dosedanjim županom Antunom Volfom in novoizvoljeno županjo Alenko Kovač. Dan po volitvah naj bi Volf namreč iz občine odnašal dokumente, zato je Kovačeva poklicala policijo. Kovač je sicer zatrdil, da ni odnašal dokumentov, ki bi bili pomembni za občino. Volf in Kovačeva se nista razumela niti med predvolilno kampanjo. Po oceni Kovačeve je bil predvolilni boj nizkoten; Volf naj bi se spravil na njeno celotno družino in ji očital, da so se njeni sorodniki prijavili v občini Osilnica za potrebe glasovanja. Kovačeva je včeraj še povedala, da se za Volfovo nagajanje ne bo več zmenila, ker se ji zdi škoda tratiti energijo za to.

V Zgornji Kungoti bodo zaradi zapletov ponovili volitve

Volilna komisija v občini Kungota je delno ugodila pritožbi SDS in NSi ter zaradi zapletov v prvem krogu volitev razveljavila volitve v občinski svet na obeh voliščih v Zgornji Kungoti, poročanje Večera povzema STA. Tam bodo zato ponovno odločali o sestavi občinskega sveta, medtem ko v Spodnji Kungoti volitev ne bodo ponavljali. 

Volivci v Kungoti bodo morali naslednjo nedeljo v vsakem primeru še enkrat na volišča, saj župana v prvem krogu niso dobili. Aktualni župan Igor Stropnik je bil šele drugi s slabimi 42 odstotki, pred njim je bila Tamara Šnofl s 47 odstotki, medtem ko je Jožef Ketiš izpadel iz boja.

Do zapleta je najprej prišlo na volišču v Spodnji Kungoti, saj naj bi v noči na nedeljo nekdo ukradel 500 glasovnic za občinski svet, zato jih je po pisanju Večera okoli 16. ure zmanjkalo in volišče so morali za četrt ure zapreti.

V Zgornji Kungoti pa je prišlo do neskladnosti, ker je bila oddana glasovnica več, zaradi česar je volilna komisija delno ugodila pritožbi dveh strank. Tam bodo volivci ponovno odločali o sestavi občinskega sveta, medtem ko v Spodnji Kungoti volitev ne bodo ponavljali, ker sta bila ugovora zavrnjena. Lista Tamare Šnofl se ni pritožila, ker menijo, da glas ni vplival na rezultat volitev, še dodaja časnik.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste