Kaj se dogaja?

Se bomo Slovenci letos kopali v lepljivi sluzi?

Polona Krušec / Novice Svet24
14. 7. 2018, 08.03
Deli članek:

Je pojav posledica onesnaženja in ali je nevaren? Na vprašanji odgovarja strokovnjakinja za morje.

T. Makovec
Pojav znižuje estetsko vrednost morja, ni pa človeku nevaren.

Medtem ko turiste, ribiče in turistične ponudnike skrbi, kaj bo z morjem, strokovnjaki mirijo, da gre za naraven pojav, ki ni škodljiv zdravju.

Morska biološka postaja Piran poroča, da je v okviru rednih tedenskih aktivnosti v slovenskem morju zaznala prisotnost sluzi v manjših dimenzijah in da jih stanje še ne skrbi, saj zapažene količine v našem morju ne pomenijo posebnosti.

T. Makovec
Ogromne količine sluzi na površini našega morja iz leta 2004.

Doktorica Nives Kovač, ki se na morski biološki postaji ukvarja s kemijo morja, poudarja, da gre v osnovi za naraven morski pojav, ki ni odvisen od onesnaženosti morja. »Sluzenje morja je naraven pojav sluzastih agregatov na morski gladini ali pa v globljih vodnih slojih, ki se včasih povežejo v več metrov velike površinske preproge ali podvodne oblake. Nastane zaradi delovanja planktonskih alg in bakterij, ki pod določenimi pogoji velik del proizvedene organske snovi izločijo v vodo. Ob delovanju še drugih dejavnikov se ta raztopljena organska snov preoblikuje v agregate,« pojasnjuje.

Lepljiva masa deluje kot filter – nase veže razne prosto plavajoče delce in s tem bistri morje, tako da so vidljivosti v globinah mnogo boljše.

Odbija turiste

Dodaja, da so trenutno v slovenskem morju prisotni večji skupki ali agregati (nekaj centimetrov), ki že predstavljajo sluzenje morja. »Glede na trenutno stanje ne moremo napovedovati, ali bo sluzi vse več ali pa bo ta izginila. Pomembno vlogo pri tem imajo med drugim tudi vremenski dejavniki. Močnejše nevihte bi recimo lahko sluz, ki jo v veliki meri tvori voda, v preostali snovi pa prevladujejo sladkorji, zato je tudi lepljiva, lahko 'razbile oziroma razgradile na manjše agregate,« pojasnjuje Kovačeva.  

Dozdajšnje raziskave, kot je že uvodoma poudarila tudi naša sogovornica, sicer kažejo, da za človekovo zdravje sluz ni nevarna, je pa zaradi svoje lepljivosti odbijajoča za plavalce. Turistični ponudniki se zato bojijo, da bi, če se bo pojav v morju širil, to lahko negativno vplivalo na turistično sezono. Manj vabljivo morje namreč pomeni manj kopalcev.

S sluzjo imajo zdaj velike težave na Novi Zelandiji. Tamkajšnji mediji poročajo, da so gmote lepljive snovi vidne celo na satelitskih posnetkih Zemlje.

Kaj pa ribiči

V primeru povečanega sluzenja morjapa to ne bi vplivalo le na turizem, marveč tudi na ribiče, saj plavajoča lepljiva snov, ki se v globini nabere v ribiške mreže, lahko povzroči, da se zaradi povečane teže te lahko tudi pretrgajo. Doktorica Nives Kovač je za zaključek povedala, da se je eno obsežnejših sluzenj slovenskega morja zgodilo leta 2004. Podobno obsežno je bil pojav zaznan tudi v letih 1997 in 2000. Nekoliko manj sluzi pa je bilo v našem morju v letih 2010 in 2014.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

mikrovalovna pečica
Nepogrešljiv aparat

Določeno hrano lahko v mikrovalovni pečici raznese ali pa celo zogleni

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij