”Stranišče ni smetišče”

FOTO: V odtoke v Ljubljani letno odplaknemo 1.300 ton odpadkov

S.R.
22. 3. 2017, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Danes obeležujemo svetovni dan voda, ki letos poteka v znamenju ozaveščanja o pomenu odgovornega ravnanja z odpadno vodo in spodbujanja razmišljanja o odpadni vodi kot priložnosti. Samo v Ljubljani v odtoke letno odplaknemo 1.300 ton odpadkov, kar negativno vpliva na procese odvajanja in čiščenja odpadne vode ter povzroča, da nevarne snovi prehajajo v okolje.

JP Vodovod-Kanalizacija
Straniščna školjka ni črna luknja

V JP Vodovod-Kanalizacija so danes s postavitvijo inštalacije pred Mestno hišo otvorili kampanjo ”Stranišče ni smetišče,” ki se bo nadaljevala v prihodnjih mesecih. Z njo želijo opozoriti na velike količine nepotrebnih odpadkov, ki vsako leto pristanejo v kanalizacijskih odtokih, predvsem pa uporabnike spodbuditi k odgovornejšemu vedenju in razmišljanju o odpadni vodi kot koristnemu viru. 

V sklopu kampanje je danes pred Mestno hišo postavljena inštalacija, ki prikazuje, kaj vse se znajde v odtokih, kljub temu, da tja ne sodi. S prikazom želijo opozoriti na odgovornost vsakega posameznika v zvezi s tem, kaj poleg odpadne vode odteče po odtoku.

»Odlaganje odpadkov v kanalizacijski sistem je preveč razširjen pojav, ki prinaša negativne posledice. Odločili smo se, da javnost ob svetovnem dnevu voda opozorimo na to in vsakogar spodbudimo k bolj odgovornemu vedenju. S spremembo miselnosti, ki jo prinaša koncept krožnega gospodarstva, odpadna voda ni le odpadek, temveč je lahko koristen vir.« je ob tem dejal Krištof Mlakar, direktor podjetja JP Vodovod-Kanalizacij, ki je glede na število uporabnikov storitev največji izvajalec gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadne vode v Sloveniji.

JP Vodovod-Kanalizacija

Odpadna voda je lahko vir surovin

V straniščnih školjkah najpogosteje končajo organski odpadki, pripomočki za osebno higieno, kemikalije in mešani odpadki, čeprav tja nikakor ne sodijo. Tudi ostanki hrane ne sodijo v školjko.

»V straniščno školjko odvržena hrana predstavlja hrano za glodavce, ki kanalizacijski sistem izkoriščajo za svoje transportne poti,« je razložil Nebojša Matijevič, delovodja na vzdrževanju kanalizacijskega sistema v tem podjetju, ki nadzira več kot 1.150 kilometrov kanalizacijskih cevi, kolikor jih je speljano pod Ljubljano. »Odpadki v kanalizaciji povzročajo tudi zamašitve in poškodbe kanalizacijskega sistema, otežujejo pa tudi procese odvajanja in čiščenja. Odpadek, ki ga odvržete na neprimeren način, mora namesto vas odstraniti nekdo drug.«

Odpadna voda je obnovljiv vir, zato jo je treba jemati kot priložnost in ne kot odpadek. Ima številne možnosti za uporabo, vključno z namakanjem zelenih površin in vrtov, hkrati predstavlja vir rastlinskih hranil ali vir za pridobivanje energije, zato je koristna in nepogrešljiva. V spodbujanje krožnega gospodarstva je usmerjen tudi najnovejši sveženj ukrepov Evropske komisije.

JP Vodovod-Kanalizacija

Čistilne naprave dajejo rezultate, ne delajo pa čudežev

Grobi odpadki negativno vplivajo na proces odvajanja in čiščenja odpadne vode ter povzročajo nepotrebne posege tako na javni kanalizaciji kot interni napeljavi uporabnikov.

V podjetju so v preteklem letu očistili preko 27 milijonov kubičnih metrov odpadne vode, ki se steka na čistilne naprave v njihovem upravljanju, ter na čistilni napravi prečistili tudi preko 20 tisoč kubičnih metrov gošč in blata iz greznic in malih komunalnih čistilnih naprav uporabnikov. V procesu čiščenja so pri tem izločili 1.300 ton grobih odpadkov, ki po večini ne sodijo v kanalizacijo.

»Nevidni odpadki so lahko še bolj nevarni za okolje, kakor vidni, saj jih v procesu čiščenja iz odpadne vode ne moremo odstraniti v celoti. Med nevidne odpadke sodijo ostanki farmacevtskih in fitofarmacevtskih sredstev, preparatov za čiščenje, kozmetike, topil, barv in mikroplastike. Odgovornost vseh nas je, da z zmerno rabo naštetih snovi varujemo okolje tudi za prihodnje generacije.« je razmišljanje zaključil Boštjan Mišmaš, direktor sektorja Kanalizacija v podjetju.

Z letošnjo ozaveščevalno kampanjo ”Stranišče ni smetišče” želijo opozoriti, da je tudi odpadna voda naša skupna odgovornost. Da bo vsakdo lažje pozoren na svoje navade, danes mimoidočim pred Mestno hišo poleg slikovitega prikaza posredujejo tudi praktične napotke in delijo nalepke za straniščne školjke, ki bodo vse člane v gospodinjstvu spomnile, kaj (ne) sodi v školjko.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov