Sporna pridiga

Borci začudeni nad izjavami kardinala Rodeta

M.K./STA
19. 7. 2016, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Zvezi združenj borcev (ZZB) Slovenije so pridigo kardinala Franceta Rodeta med nedavno mašo v Šentjoštu nad Horjulom označili za žaljivo.

T.J.G., arhiv DL
Borci v svojih uniformah in praporščaki so bili vedno dobrodošli na Javorovici, a ker so jih letos izločili iz uradnega programa, so prihod odpovedali.

Kot so zapisali, gre za potvarjanje zgodovine, ki narekuje začudenje, saj tega ni izrekel kdorkoli, temveč ena od kardinalskih avtoritet v javni pridigi.

V današnji izjavi za javnost v ZZB navajajo, da je kardinal Franc Rode "označil medvojni boj slovenskega ljudstva proti nacizmu in nacističnim kolaborantom za zločin". Zmotile pa so jih tudi njegove besede, da nasprotnikom komunizma ni preostalo drugega kot odločitev za protinasilje, za oborožen upor proti revoluciji.

STA
Rode je v nagovoru med drugim dejal, da so komunisti v Sloveniji zasejali sovraštvo, s tem pa porušili temelje narodne enotnosti.

Rode je sicer v nagovoru med drugim dejal, da so komunisti v Sloveniji zasejali sovraštvo, s tem pa porušili temelje narodne enotnosti. Prav oni so po njegovih besedah izkoristili ponižanje, bedo in nemoč naroda, da so se polastili oblasti nad njimi. "Uporaba osvobodilnega boja za izvedbo revolucije je prevara in izvirni greh partije. S tem so legitimirali protirevolucijo," je dejal Rode.

Sodelovanje s sovražnikom, ki je napadel in okupiral domovino, že od nekdaj velja za zavržno in kaznivo dejanje, so izpostavili. Za sodelovanje v protikomunistični milici, ki so jo ustanovili in vzdrževali italijanski okupatorji, in v slovenskem domobranstvu, ki so ga ustanovili in vzdrževali nemški okupatorji, ni nobenega opravičila, so dodali.

"Pridige kardinala Rodeta ne moremo razumeti drugače kot antikomunistično in v bistvu profašistično propagando in kot politično manipulacijo. V vsakem primeru pa predstavlja potvarjanje zgodovine in globoko žalitev več tisoč padlih za domovino ter žalitev domoljubnih čustev velikanske večine Slovencev," so zapisali v zvezi, kjer so med drugim izpostavili, da so bili velika večina partizanske vojske kristjani pod vodstvom krščanskih socialistov.

Kardinalove izjave so obsodili tudi v društvu Slovenija, Resnica, Poštenje (SRP). Državno politiko sprašujejo, kaj je glede tega storila. "Težko se spomnimo primera, ko bi nekdo s tolikšno željo po sprevračanju vlog žrtve in izvajalca zločina poskušal krivdo za sodelovanje z okupatorjem neposredno zvaliti na pleča tistih, ki so se proti njemu borili," so zapisali.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste