Na dvorišču kar 250 vozil

Ekološka bomba na Dolenjskem

Janja Ambrožič
3. 5. 2016, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na družinskem posestvu nad Prečno pri Novem mestu je vsaj 250 odsluženih avtomobilov. Okolica opozarja, da je to ekološka bomba, lastnik pa zatrjuje: »Verjamem v pravno državo.«

Janja Ambrožič/Dolenjski list
Gozdna pot je preplavljena z vozili, pnevmatikami in avtomobilskimi deli.

Na Suhorju nad Prečno je ob glavni cesti, pod nadstreški, na travnikih in v bližnjem gozdu več sto odsluženih avtomobilov. Zakonodaja je jasna, nihče ne sme kopičiti odsluženih vozil, a v tem primeru se zdi, kot da je sistem odpovedal.

"Nekateri očitno lahko delajo, kar hočejo, mene pa občinski redar oglobi, če za pol ure prekoračim čas, ki sem ga plačal s parkirnim listkom. Avtomobili, ki jih kopičijo, kazijo podobo vasi, da ne omenjam ekološkega vidika, saj je jasno, da so v njih olje in druge strupene tekočine. Mimo njih se vozijo ljudje na Kuzarjev Kal in Suhor, vsaj 50 družin je vsak dan prisiljenih gledati to razkopanijo," se je hudoval bralec iz Prečne.

Sliši se nenavadno, da obstajajo vsi formalni pogoji za odstranitev teh avtomobilov, a se nič ne zgodi. Že leta.

Odpeljali 149 vozil

Na inšpektoratu za okolje in prostor so pojasnili, da so že leta 2008 s Suhorja odstranili 149 izrabljenih vozil, odpeljali so vsa, ki so bila na prostem. "Ker so se izrabljena vozila na tej lokaciji začela čez nekaj let znova kopičiti, je bila v novem inšpekcijskem postopku leta 2013 izdana odločba za odstranitev izrabljenih vozil in drugih odpadkov iz gozda na severni strani lokalne ceste. Odločba je pravnomočna, odrejena je tudi že izvršba po izvajalcu, ki ga bo izbral inšpektorat. Za preostala izrabljena vozila je bila odstranitev odrejena v tretjem inšpekcijskem postopku z odločbo v letu 2014, ki je že pravnomočna," pravijo na inšpektoratu, kjer so dodali, da tudi te obveznosti lastniki niso izpolnili. Zato so odredili odstranitev po izvajalcu, ki ga bo izbral inšpektorat.

Ni bilo soglasja

Sliši se nenavadno, da obstajajo vsi formalni pogoji za odstranitev teh avtomobilov, a se nič ne zgodi. Že leta. Odgovor je preprost: ker se vse začne in konča pri denarju. Z omenjenega inšpektorata so namreč sporočili, da so imeli lansko jesen že zagotovljen denar za izvršitelja, potem pa jim ministrstvo za finance ni dalo soglasja za izvedbo. Lastnikom so za izvršitev ene od odločb s sklepom odredili, da morajo založiti denar, a tega niso storili, zato zdaj čakajo, da ga izterja Furs.

To verjetno ne bo tako preprosto, kajti na inšpektoratu že imajo izkušnjo iz leta 2008, ko so založili denar za stroške odvoza izrabljenih vozil, na koncu pa izterjava od lastnikov ni bila uspešna.

Na inšpektoratu smo še izvedeli, da je bilo doslej lastniku zemljišča in imetniku teh vozil v postopkih izrečenih šest glob, štiri po 500 evrov in dve za 400 evrov. Vse so bile plačane, kar pomeni, da je proračun od njiju dobil 2800 evrov.

Pogovarjali smo se z lastnikom vozil. "Vsak človek ima pravico, da kupi žemljo, avto ali pa vikend, če ima denar. Verjamem v pravno državo, nisem nobena izjema, zato sem za določene nepravilnosti že odgovarjal. Nepravilnosti bodo odpravljene. Nekaj vozil bo verjetno naprodaj, kupnino od njih pa bom namenil bolnim in revnim otrokom, kar sem tudi že kdaj storil. Če bi vsak Slovenec to naredil, bi bilo pri nas bolje in bi bili bolj enotni, zdaj pa prevladuje nevoščljivost. Če bi vsak pometal pred svojim pragom, ne bi imel časa, da se ukvarja z drugimi," je še dejal.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste