Slovenija

Nova fasada občutno zniža stroške ogrevanja

E.R./STA
15. 3. 2016, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dodatna investicija v toplotno izolacijo se ob menjavi fasade običajno povrne v največ petih letih

V podjetju SPL so lani energetsko prenovili več kot 50 večstanovanjskih stavb, ki so v njihovem upravljanju, letos naj bi jih še enkrat toliko. Raven iz leta 2016 nameravajo ob nadaljevanju obstoječih pogojev obdržati tudi v prihodnjih letih, je povedal Props.

Kot je opozoril direktor, se že zgolj z izolacijo fasade lahko stroški ogrevanja večstanovanjske stavbe občutno znižajo. Največje prihranke pa je mogoče doseči s celovito prenovo, ki poleg toplotne izolacije fasade vključuje še toplotno zaščito strehe oziroma podstrešja, zamenjavo stavbnega pohištva, posodobitev ali zamenjavo ogrevalnega sistema in zagotovitev ustreznega prezračevanja.

Pri zamenjavi fasad gre večinoma za primere, ki bi jih bilo zaradi dotrajanosti v vsakem primeru treba obnoviti, je pojasnil Props. Tako dodaten strošek predstavlja toplotna izolacija, ob subvencioniranju s strani državnega Eko sklada pa se ta dodatni strošek praviloma povrne v največ petih letih.

Največja težava v primeru energetske prenove je sicer zapiranje finančne konstrukcije. Običajno lahko postopek steče, ko je zbranih okoli 40 odstotkov sredstev, vprašanje pa je tudi, ali so stanovalci pripravljeni občutno povečati vplačila v rezervni sklad. Vse bolj so tovrstni projekti privlačni tudi za banke, je povedal Props, v določenih primerih pa lastnikom na pomoč priskoči tudi SPL.

Kar se tiče plesni na fasadah, pa je ta po njegovem najverjetneje posledica neupoštevanja dobaviteljevih pravil pri vgrajevanju fasadnih sistemov. Izvajalci oziroma ponudniki storitev namreč v želji prihranka pri stroških najverjetneje v takih primerih uporabijo neustrezne materiale. Garancija na fasade sicer običajno traja 10 let. 

Vzpodbude Eko sklada 

Pomembno je, da ima upravljalec ali tisti, ki se tega loteva, rešitev za pričakovanja, poudarja direktor enega večjih upravljavcev stavb v Sloveniji, običajno pa investicija lahko steče, ko je zbranih 40 odstotkov vseh potrebnih sredstev. Eko sklad je sicer napovedal, da bo spodbujal celovito prenovo stavb z večjim deležem subvencij v primerih, ko je izvedenih več ukrepov oziroma bolj celovita prenova.

Rešitev težav s plesnijo

Props je komentiral tudi težave s plesnijo, s katerimi se soočajo številni lastniki. Po njegovih besedah pravilnik, ki je bil glede delitve stroškov sprejet pred začetkom letošnje kurilne sezone, prispeva, da se izognemo nerazumnemu varčevanju  - zapiranju radiatorjev in pretiranemu zniževanju temperature stavbe, s čimer se povečuje nevarnost za okvare konstrukcije oziroma pojava plesni in podobnih težav.

Pri preprečevanju pojava plesni lahko SPL kot upravljalec sicer predvsem osvešča stanovalce, ki morajo pravilno uporabljati stanovanja - primerno zračiti, omogočiti  primerno kroženje zraka v prostoru in vzdrževati primerno temperaturo glede na stanje izolacije stavbe. Pri zamenjavi stavbnega pohištva je pomembno predvideti in vgraditi tudi neko obliko prisilnega prezračevanja.

Kar se tiče plesni na fasadah, je ta po njegovem najverjetneje posledica neupoštevanja dobaviteljevih pravil pri vgrajevanju fasadnih sistemov. Izvajalci oziroma ponudniki storitev namreč v želji prihranka pri stroških najverjetneje v takih primerih uporabijo neustrezne materiale. Garancija na fasade sicer običajno traja 10 let. 

Pomembna je tudi dobra izvedba del. Če vodenje projekta energetske prenove prepustiš nekomu, ki nima ustreznih znanj, stvari običajno uidejo iz rok, vgrajevati se začnejo slabši materiali in podobno. 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste