Slovenija

Preobrati v aferi

Milka Krapež
29. 2. 2016, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Medtem ko se poslanci pripravljajo na izredno sejo tako odbora za zdravstvo kot državnega zbora, razkrivamo nove zanimive podatke, ki pojasnjujejo marsikaj.

sta
David B. Vodušek

sta
Dr. Vodušku očitajo, da je v konfliktu interesov, zaradi katerega bi lahko bili potencialno ogroženi tudi pacienti.

O strokovnem direktorju nevrološke klinike v UKC Ljubljana smo že poročali kot o zelo delavnem človeku, ki poleg osnovne službe opravlja še mnogo drugih za družbo koristnih del. Tako na primer za Slovenija Transplant ugotavlja možgansko smrt potencialnih darovalcev organov. 

Afera nevrološke klinike v Ljubljani se razvija v smer, ki je ni nihče pričakoval. Dr. Vodušek zaradi svoje funkcije v UKC Ljubljana pogodbe s Slovenija Transplantom ne bi smel nikoli podpisati.

Iz UKC Ljubljana so nam namreč potrdili, da ima soglasje vodstva za to, da se s tem ukvarja dve uri na teden v popoldanskem in nočnem času, za eno leto. Vprašanje je, kako mu to uspe v dveh urah, če ga na primer pokličejo v Novo Gorico ali Mursko Soboto. Seveda obstaja možnost, da imajo več nevrologov po regijah, kar smo tudi vprašali na Slovenija Transplantu, vendar nam do zaključka redakcije odgovorov niso posredovali. V UKC Ljubljana pa so napisali sledeče: »Slovenija Transplant potrebuje strokovnjake za diagnostiko možganske funkcije oseb v neodzivni nezavesti (s pomočjo EEG-snemanja) tudi izven rednega delovnega časa. Takšna in druga ustrezna diagnostika je v UKC Ljubljana (in nekaterih drugih bolnišnicah v Sloveniji) dostopna v rednem delovnem času, ne pa tudi popoldne in ponoči. Gre za mobilno ekipo sodelavcev inštituta za klinično nevrofiziologijo nevrološke klinike UKC Ljubljana. Sodelujeta zdravnik specialist in nevrofiziološka asistentka z mobilnim EEG-aparatom, ki jih na mesto snemanja zapelje reševalno vozilo. Glede na mesečni razpored pripravljenosti po dogovoru je prof. Vodušek za tisti dan v popoldanskem in nočnem času na poklic ('pripravljen'), da se lahko hitro odzove, če to storitev Slovenija Transplant potrebuje.« 

ZASTARELE METODE

Mimogrede, strokovnjaki so nas opozorili, da ugotavljanje možganske smrti z napravo EEG (elektroencefalografija) sodi v zgodovino, da se danes uporablja poseben ultra zvok (TDC oziroma transcarnial doppler ultrasonography), kar navaja tudi svetovna literatura. Toda to je že druga zgodba, ki se ji velja posebej posvetiti.

NEVIDEN PRI SVOJEM DELU? 

Drugače povedano, v rednem delovnem času (dopoldne) se vse to lahko zgodi v UKC Ljubljana in nekaterih drugih bolnišnicah. Človek se vpraša, kako je to lahko nevrolog prof. Vodušek počel na »svoji« kliniki, če pa ga na oddelku intenzivne terapije (kjer so običajno nameščeni taki bolniki) dobro leto in pol niti videli niso. Ne v rednem delovnem času, ne popoldne in ne ponoči.

KONFLIKT INTERESOV

Vse povedano sicer sploh ni najhujše. Problem je namreč, da ima prof. Vodušek zasebno pogodbo s Slovenija Transplantom. Torej ne preko UKC Ljubljana. Hkrati pa je strokovni direktor nevrološke klinike, kjer ležijo bolniki, potencialni darovalci organov. To pomeni, da ima lahko osebni interes, da bi potrdil čim več možganskih smrti in s tem pridobil čim več organov za potencialne prejemnike. Da bo vsem razumljivo: nihče ne trdi, da se to dogaja. Vendar pa je to mogoče, saj pomeni, da gre za hud konflikt interesov. Prof. Vodušek se morda niti ne zaveda, da pogodbe s Slovenija Transplantom prav on zaradi svoje funkcije in dela v UKC Ljubljana ne bi smel nikoli podpisati.

STA
Na nevrološki kliniki v Ljubljani se že dolgo soočajo z aferami, katerih začetek je sprožil Ivan Radan.

NOVE RAZSEŽNOSTI AFERE

Z vsem tem se zgodba celotne afere ljubljanske nevrološke klinike, v kateri je bil do zdaj edina žrtev dr. Ivan Radan, razvija v smer, ki je ni nihče pričakoval. Po vsem, kar smo izvedeli do zdaj, bi bilo možno (še enkrat, ne trdimo, da je to res), da so na tej kliniki nekateri silno želeli oddelek nevrološke intenzivne terapije osamosvojiti, medtem ko so drugi (med njimi predvsem dr. Žvanova) temu zelo nasprotovali. Dr. Žvanovo pa so potem razrešili z mesta predstojnice kliničnega oddelka. Zakaj bi si želeli to enoto osamosvojiti? Ker ima ves čas »na voljo« potencialne darovalce. Kar pomeni, da bi lahko zagotovila več darovanih organov in tkiv. Brez ovinkarjenja: tako bi lahko umrli tudi tisti, ki morda sicer ne bi, ker bi njihovi organi nekomu prišli prav. To pa ni več evtanazija, temveč ima čisto druge oznake!

STA
Ivan Radan je sedel pred roko pravice zaradi nepravilnosti na nevrološki kliniki.

FINANČNI INTERESI

Bi šlo lahko za finančni interes? Prav gotovo, čeprav je dejstvo, da Slovenija Transplant organov ne prodaja in tudi ne kupuje, kar velja tudi za evropsko organizacijo v tej zvezi. Organi so darovani. Tisto, kar prinaša denar, so vse storitve, povezane z darovanjem in prejemanjem organov. Teh pa sploh ni malo! Proračun Slovenija Transplanta (ki zaposluje osem oseb) za lani je znašal okrog milijon evrov. Financira se iz proračuna (nekaj malega je bilo evropskih sredstev, manj kot odstotek pa je darovanega denarja).

sta
Dr. Žvanovo so razrešili z mesta predstojnice kliničnega oddelka, potem ko je nasprotovala osamosvojitvi oddelka nevrološke intenzivne terapije.

Zavedajoč se tega, da take teorije projektu darovanja organov lahko zelo škodijo, pa ne moremo mimo v nebo vpijočih dejstev, ki se v času celotne afere razkrivajo drug za drugim.


Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste