Slovenija

Bo Karl odgovarjal za svoje grehe?

Žiga Kariž
29. 2. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sredo bo za svoje delo in nedelo moral poslancem račune predložiti minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Interpelacijo zoper njega so sprožili poslanci SDS in NSi, podpisalo pa jo je 26 poslank in poslancev.

STA
»Razprava v državnem zboru bo pomenila le še en izgubljen dan,« pravi Karl Erjavec.

Danes državni zbor začenja 16. sejo. Deveta točka dnevnega reda, ki bo na sporedu v sredo dopoldne, pravi, da se bo pred poslanci moral zagovarjati minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, po Vesni Györkös Žnidar drugi minister v vladi Mira Cerarja, ki je interpeliran. Interpelacijo so vložili poslanci SDS in NSi, ki mu očitajo »vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike«. Kot so zapisali v interpelaciji, pod katero se je podpisalo 26 poslancev in poslank, Erjavec ne izvaja zunanjih zadev v skladu s splošnimi usmeritvami, ki jih določa DZ, opušča nadzor nad diplomati, ki so zagrešili nepravilnosti, zaradi vrste njegovih nepremišljenih izjav pa se je zmanjšala kredibilnost države.

Interpelacijo zoper Karla Erjavca so vložili poslanci SDS in NSi.

In težko bi jim oporekali. Take blamaže, kot smo je bili zaradi arbitražnega sporazuma deležni lani, si Slovenija ne bi smela privoščiti: od nepremišljenih izjav ministra na lokalnih televizijah, s katerimi je vzbudil sume, da o arbitražnem postopku ve več, kot bi smel, do reakcije ob izbruhu afere, bežanja pred odgovornostmi. Arbitražni aferi je sledilo še poročilo o delu diplomatsko-konzularnih predstavništev, ki je z razkritjem nekaterih primerov korupcije pokazalo, kako alarmantno je stanje v naši diplomaciji. Nepooblaščeno zapravljanje davkoplačevalskega denarja, koriščenje diplomatskih privilegijev v zasebne namene v Parizu, Beogradu in na Dunaju so le nekateri izmed primerov, ki so v javnosti najbolj odmevali.

Ker bi zahteva po odstopu ministra sredi afere pomenila hkrati tudi priznanje, da smo kot država delovali v nasprotju s pravili, se je Erjavec uspel zadržati na svojem položaju. Čeprav se od blamaže dalje bolj ali manj drži v ozadju, pa je poziv k sprejetju odgovornosti za svoja dejanja pospremil na sebi lasten način. Interpelacijo je označil za »pamflet očitkov«, brez pravih argumentov proti njegovemu delu. Ocenil je, da gre pravzaprav za poskus NSi, da znova pritegne pozornost in se v luči napovedi oblikovanja nove stranke na desnici izogne izpadu iz parlamenta. Tudi premier Cerar je interpelacijo ocenil kot pavšalno in neutemeljeno in zunanjemu ministru zagotovil podporo, čeprav je ta v pogovoru, katerega posnetek smo prvi objavili v našem mediju, neprizanesljivo udrihal po predsedniku vlade in njegovi stranki. Ker Erjavec očitno ne ve, kdo vse ga je snemal in kdaj, naj bi bil kljub zagotovljeni podpori koalicijskih strank pred sredinim odločanjem precej živčen, saj se boji, da bi mu poslanci opozicije v sredo pripravili še kakšno presenečenje.

Uradno je zunanji minister sicer izjavil, da pričakuje, da bo interpelacijo »z lahkoto« prestal in da bo razprava v DZ pomenila le še en izgubljen dan. Glede na to, da ga podpirajo vse koalicijske stranke, se bo njegova napoved verjetno tudi uresničila. V ZL sicer interpelaciji ne nameravajo nasprotovati, medtem ko so v poslanski skupini nepovezanih poslancev prepričani, da Erjavec ni najšibkejši člen vlade.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste