Slovenija

Tretja oktobrska sobota na celjskem sejmišču prinaša 1. festival olj in sirov

nn
8. 10. 2015, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Celjsko sejmišče bo prihodnji teden (sobota, 17. oktobra) gostilo vse ljubitelje odličnih sirov in olj, pa tudi drugih kulinaričnih dobrot iz celotne Slovenije.

Brez vstopnine in težav s parkiranjem
1. festival olj in sirov na celjskem sejmišču bo mogoče obiskati v soboto, 17. oktobra, med 9.00 in 17.00 uro. Vstop na festival je prost. Obiskovalci pa tudi ne bodo imeli težav z iskanjem parkirišč za svoje jeklene konjičke, saj je v bližini sejemske dvorane E, ki se nahaja neposredno ob glavnem vhodu na sejmišče, dovolj parkirnih mest. Izkoristijo lahko tudi hitro polnilnico za električna vozila na glavnem vhodu na sejmišče. Kapaciteta polnilnice je 2 x 22 kW.

Družba Celjski sejem začenja z novim projektom sobot na sejmišču s katerim želijo ljubiteljem vsega dobrega iz bližnje in daljne okolice ponuditi dodatne dogodke za aktivno preživljanje prostega časa, zabavo in nakupe. Na 1. festivalu olj in sirov pričakujejo okoli 30 ponudnikov, vstop na dogodek, ki ga bo mogoče v sejemski dvorani E obiskati med 9.00 in 17.00 uro, je prost.

1. festival olj in sirov bo prvi tovrstni dogodek v regiji, ki bo prebivalcem Savinjske regije in širše nudil zabavno dogajanje ob degustacijah in ugodnih nakupih. Svojo ponudbo bodo predstavili ponudniki sirov in olj, pridružili pa se jim bodo tudi ponudniki ekoloških in turističnih kmetij s ponudbo domačih pridelkov in izdelkov.

Najboljši eko in bio izdelki – Kulinarična izkušnja z Mitjem in Janezom

Obiskovalci festivala bodo tako lahko izbirali med različnimi vrstami hladno stiskanih olj, paste iz olj, moke in ostalih stranskih produktov olj. Poskusiti bo mogoče bučno in orehovo olje, bučnice, različne namaze iz bučnih semen, bučna semena z dodatki, kruh in pecivo. Olje iz gozdnih pešk, lešnikovo olje, laneno olje, olje črne kumine, sezamovo olje, gorčično olje, eko svetlinovo olje in eko šipkovo olje, bio konopljino olje in konopljin čaj ter ostale izdelke iz industrijske konoplje. V ponudbi bodo olive, suhi paradižniki, priloge, predjedi in vložnine.

Na festivalu bo mogoče poskusiti tudi več vrst izdelkov iz kozjega sira, sir, jogurt in sirotko. Mlečne izdelke, poltrde sire iz kravjega in ovčjega mleka. Predstavile se bodo kmetije, ki se ukvarjajo s prodajo pekovskih izdelkov, pekovskega peciva, salam, vložnin, sveže zelenjave, marmelad …

 Za posebno kulinarično izkušnjo pa bosta poskrbela tudi mlada, kreativna, sodobna in uspešna kuharja Mitja ter njegov pomočnik Janez, ki želita ljudem približati slovenske tradicionalne jedi pripravljene na sodoben način. S svojim projektom Ferfud - partnerja projekta sta gostinstvo Jezeršek in podjetje Hofer, ki projekt podpira s kakovostnimi sestavinami – želita obuditi stare slovenske jedi ter jim dodati pridih svežine in sodobnosti. Fine grižljaje vsak plača toliko kolikor se jim zdijo vredni  oz. z objavo na Twitterju ali Facebooku. Vsi, ki se bodo prepustili užitkom dobrot, bodo hkrati prispevali za dober namen, saj bodo zbrana sredstva namenjena projektu Botrstvo.

Otroci se bodo lahko zabavali na napihljivih igralih ali ustvarjali v posebnem kotičku. Celotno festivalsko vzdušje pa bo dopolnjeval še zabavni program. Pa še kakšno presenečenje se obeta, napovedujejo v Celjskem sejmu.