Slovenija

Razkrivamo prave razloge za rušenje vodilnih v slabi banki

Žiga Kariž
6. 10. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav ima večina Slovencev občutek, da do menjav v vodstvu DUTB oziroma slabe banke prihaja zaradi prevelikih honorarjev, so razlogi drugje, kar potrjuje tudi izjava Dušana Mramorja. Vprašanje je: komu se zaradi težav v vrhu slabe banke smeji?

STA
Odlašanje z odločitvijo
Menjave v vrhu DUTB bi morala potrditi skupščina slabe banke oziroma vlada. To bi se moralo zgoditi že včeraj, a so odločanje prestavili na danes. Vseh izjav so se do odločitve vlade vzdržali tudi v DUTB. Poznavalci opozarjajo, da bi močne povezave Nyberga, Tjörnborna in Finca Janneja Rista Samuela Harjunpääja z mednarodnimi finančnimi institucijami lahko tudi spremenile potek dogodkov.

Visoka plača, ki je zapisana v pogodbi, ni in ne more biti razlog za zamenjavo kogarkoli, čeprav se večini Slovencev ob prebiranju zneskov, ki jih prejemajo tuji finančniki na čelu slabe banke, pošteno vrti v glavi.

Formalni razlog

Uradni razlog, ki ga je v petek navedel minister Mramor, je »izguba zaupanja«. Mramor je namreč dejal, da pri predlogu razrešitve ne gre za vprašanje ne višine prihodkov ne kakovosti delovanja DUTB, ampak vprašanje "zaupanja med skupščino, to je vlado, za katero sem odgovoren, da jo obveščam in ji predlagam stvari, ter med vodstvom upravnega odbora DUTB".

Pravi razlog

Slaba banka upravlja 1,35 milijarde evrov premoženja, na katerega so še vedno zelo navezani lastniki podjetij, ki so najeli slabe kredite. Da so se nekateri pripravljeni s slabo banko boriti do konca, se je pokazalo pri zasegu delnic Save, d. d. Številni lastniki nasedlih podjetij in z njimi povezane osebe imajo tudi v aktualni vladajoči politiki številne prijatelje.Vplivne prijatelje. In marsikomu ni bil všeč način, na katerega so se pregovorno hladni Skandinavci lotili dela. Brez čustev in sentimentalnih navezav so začeli prodajo podjetij in njihove lastnine tistim, ki so ponudili največ.

Tega v Sloveniji do zdaj nismo bili vajeni in slovenska nacionalna zavest je bila z vsako prodajo malce bolj prizadeta. Ko se je DUTB lotila ACH in brezkompromisno zasegla delnice Save, d. d., nato pa v stečaj poslala še T-2, je eden od poznavalcev vzvodov, ki delujejo v našem gospodarstvu, takoj pripomnil: »Bomo videli, kako dolgo bodo zdržali Švedi.« In njegova napoved se je izkazala za resnično.

Tehtni razlogi

A preden podležemo teorijam zarote, po katerih so strici iz ozadja za ohranitev svojih monopolnih vrtičkov odrezali kup "sposobnih" tujih poslovnežev, je prav, da pogledamo, kaj bi v resnici morali biti razlogi za zamenjavo vodstva. Že dalj časa so namreč znane svetovalne pogodbe, s pomočjo katerih je iz DUTB v zasebne žepe odteklo več milijonov evrov. Velik del, 2,5 milijona evrov, celo v podjetje Quartz+Co, katerega solastnik je sedanji glavni izvršni direktor Torbjörn Månsson. S tem se zdaj zabavajo tudi kriminalisti. A ob upravljanju 1,35 milijarde evrov premoženja bi lahko 2,5 milijona evrov Slovenci mirno prežvečili, če bi slaba banka poslovala tako, kot je bilo zastavljeno ali celo bolje. A temu ni tako.

Poslovni razlog

DUTB bi morala glede na ustanovitvene akte dosegati osemodstotno donosnost, ki pa je sedanja uprava ni nikoli dosegla. Kot razlog navajajo dejstvo, da je premoženje, ki so ga prevzeli, precenjeno. Zato so njegovo vrednost poskušali znižati, a so bili pri tem neuspešni, saj jim naša politika ni popustila. Ni zanemarljiv podatek, da če bi uspeli v svoji nameri, bi s tem močno popravili tudi svoje izhodišče za izplačilo višjih nagrad. Lansko leto jim je sicer uspelo ustvariti več deset milijonov evrov dobička, ki pa je že v prvi polovici letošnjega leta izpuhtel. Njihovo poslovanje je tako daleč od pričakovanj.

2,5 milijona evrov je DUTB nakazala podjetju Tjörnborna Månssona Quartz+Co.

Komu se smeji?

Z veliko mero zadovoljstva težave vodstva DUTB spremljajo tisti, ki jim je slaba banka želela zaseči premoženje in ga prodati. Če se bo moralo vodstvo posloviti, si v mednarodnih poslovnih krogih ne bomo ravno povečali ugleda in ob pričakovanjih javnosti, da se plače upravljavcev znižajo na slovensko raven, lahko z gotovostjo trdimo, da bomo za to mesto dobili le slovenske kandidate. Z vsemi vezami in povezavami, ki jih v naši državi zasedajo ljudje, ki jim podeljujemo take položaje. In v igri, kaj slabega in prezadolženega bomo prodali, se bodo karte premešale na novo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste