Slovenija

Naloga slabe banke: vrniti državi čim več sredstev

STA
21. 8. 2015, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rezultati DUTB v lanskem letu, v katerem je imela 36 milijonov evrov dobička in 130 milijonov evrov prilivov iz upravljanja premoženja, so dobri, ampak bolj kot to je pomembno, da izpolni nalogo v celotnem mandatu - vrniti državi čim več sredstev, pravi glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson.

STA

"Rezultati so dobri, ampak ne smemo poudarjati kratkoročnih rezultatov. Tu smo za izpolnitev celotnega mandata - in smo na poti, da ga izpolnimo," je danes povedal Mansson. Glavni cilj je povrniti čim več denarja, ki ga je država namenila za reševanje slabih posojil, med drugim čim več od 1,6 milijarde evrov, kolikor je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) z obveznicami z državnim poroštvom plačala za prenesene terjatve.

DUTB je v letu in pol beležila okoli 311 milijonov evrov prilivov iz upravljanja prevzetega premoženja. Del - koliko natančno, niso razkrili - bo namenila za delno poplačilo 500-milijonske izdaje obveznic, ki zapadejo konec leta. Preostanek bodo refinancirali z najemom dolga z državnim poroštvom, je povedal direktor financ v DUTB Marko Rems. Poplačilo te obveznice je po Manssonovih besedah prva priložnost, da poplačajo državi del sredstev - ker ne bo treba refinancirati celotne izdaje obveznic.

DUTB je lani ustvarila okoli 130 milijonov evrov prilivov, od česar je 42 milijonov evrov namenila za poplačilo obresti za obveznice, s katerimi je plačala prenos terjatev, 14 milijonov evrov državi za nadomestilo za izdano garancijo za garancijo, 14 milijonov evrov za stroške delovanja DUTB in 2,1 milijona evrov v državni proračun na podlagi jamstvene sheme, je povedal Rems.

DUTB je v prvem polletju letos ustvarila 174 milijonov evrov prilivov, večji del iz prodaje paketa terjatev do ACH, Elana, Polzele in Adrie Airways.

Zakonska obveznost je osemodstotna donosnost na lastniški kapital. Ta je ob lanskih 36,4 milijona evrov čistega dobička znašala 21,9 odstotka, pri čemer pa Rems opozarja, da se lahko zaradi visokega finančnega vzvoda donosnost precej spremeni že ob manjši spremembi vrednosti sredstev.

Mansson je povedal, da ob pričakovanem sprejemu novele zakona, ki bo med drugim delovanje DUTB podaljšala do leta 2022, na pobudo ministrstva za finance in Banke Slovenije proučujejo možnost za prevzem nekaterega premoženja Probanke in Factor banke. Možnost je tudi pripojitev Factor banke, ko bodo poplačani depoziti in banka ne bo imela več bančne licence.

Glede Probanke pa po Manssonovih besedah država razmišlja, da bi bila ta podlaga za družbo za upravljanje terjatev manjših podjetij - terjatev, ki ne presegajo 500.000 evrov, kolikor je bila meja za terjatve, prenesene na DUTB, in s katerimi je treba upravljati na drugačen način.

"Obstajajo načrti, da se vsaj prouči možnosti za vzpostavitev posebnega upravljalca premoženja oz. slabe banke za manjše terjatve in da naj bi se del infrastrukture Probanke uporabilo za to. Na mizi je tudi možnost, da bi se za to pridobilo zunanje financiranje," je dejal Mansson. Ocenjuje, da na koncu Probanke in Factor banke ne bo več in bosta ostala DUTB in ta poseben upravljalec terjatev do manjših podjetij.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste