Slovenija

Drago Kos dobro molze

Simon Rosc
3. 10. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ne samo da smo plačali za bančno luknjo, zdaj moramo plačevati še za to, da banka odkrije, kdo je kriv za manjkajoče milijarde. Podjetje Draga Kosa z dvema redno zaposlenima, ki sumljive kredite raziskuje, očitno zmore veliko več kot NLB s 3000 zaposlenimi.

sta

Plačali smo za bančno luknjo, ki je zdaj že povsem uradno nastala zaradi velikodušnega podeljevanja kreditov posameznikom z dobrimi vezami in poznanstvi ali celo političnimi povezavami. Milijarde davkoplačevalskega denarja so se iztekle v banke in zdaj se bodo očitno iz bank iztekli še milijoni za to, da odkrijemo, kdo je izbrancem neupravičeno delil milijone in kdo so bili tisti, ki so jih prejeli.

sta

NIČ NI ZASTONJ

Drži, da danes ni nič zastonj, a državljane naše majhne kokoši že pošteno bolijo ušesa vsakič, ko zaslišimo, kam vse odteka naš denar, pa na to skoraj nimamo vpliva. Vlada Alenke Bratušek je poskrbela za velikodušno injekcijo petih milijard evrov v banke, da smo zapolnili tisto luknjo, ki je nastala zaradi slabih kreditov. Samo v NLB smo iz državnega proračuna preložili kupčke denarja v vrednosti 1,5 milijarde evrov. Decembra 2013 je sledila odredba Banke Slovenije, da morajo banke pregledati in poiskati razloge za nastale izgube ter v zvezi s tem sprožiti ustrezne postopke. »Če je kdo misil, da bo iskanje krivcev zastonj, se je motil,« je včeraj jasno povedal Rok Praprotnik, direktor centra za skladnost poslovanja v NLB. Tistega centra, ki bi moral poiskati s kriminalnimi dejanji pridobljene kredite in jih ovaditi policiji. No, seveda to ni tako preprosto. Kot je potožil Praprotnik, jih je v banki ob tri tisoč zaposlenih premalo, da bi lahko pregledali vse problematične kreditne mape. Rešitev? Poiskati zunanjega svetovalca za to področje. In so ga, za vrtoglave zneske, kakopak.

NLB zdaj prodaja še za 800 milijonov evrov problematičnih terjatev.

POSEL ZA TRI LETA

Ker štirim zaposlenim v NLB ne bi pravočasno uspelo pregledati kreditnih map in bi tako lahko marsikateri primer že zastaral, to bi namreč po besedah Praprotnika trajalo od pet do osem let, je posel, in to izjemno dober, dobil nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos oziroma natančneje njegovo podjetje R.U.R. Svetovalno pogodbo je R.U.R z NLB za obdobje treh let sklenil 22. septembra lani, končna vrednost pogodbe pa ni opredeljena, določena je le urna postavka za svetovalno uro. Ta naj bi stala 218 evrov. Pogodba pa naj bi bila sicer sklenjena do leta 2017.

DVA ZAPOSLENA IN 658.000 EVROV

Podjetje Draga Kosa, ki naj bi imelo zgolj dva redno zaposlena, ugotavlja dejansko stanje pri posojilih, ki niso bila povrnjena. Ugotavlja elemente kazenskopravne, civilnopravne in delovnopravne odgovornosti. Do zdaj naj bi delali na okoli 22 primerih oziroma komitentih, za kar so v enem letu od NLB prejeli plačila v vrednosti 658 tisoč evrov. Ob vprašanju, ali so zneski za opravljeno delo upravičeni ali ne, se namrdne marsikateri bančnik.

Poslanci zaradi Kosa zahtevajo nujno sejo

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je zahtevala sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, na kateri bi razpravljali o svetovalni pogodbi NLB s podjetjem R.U.R. Po njihovem mnenju ni jasno, kaj dela center za skladnost poslovanja in krepitev integritete NLB, če je bilo treba najeti podjetje R.U.R.

KAOTIČNO STANJE V NLB

V NLB naj bi po naših informacijah sicer vladalo dokaj kaotično stanje, saj se dnevno opravljajo zaslišanja zaposlenih v zvezi s podeljevanjem kreditov. Ti morajo pojasnjevati zadeve izpred petih let, poleg tega so redni obiskovalci prostorov naše največje banke tudi policisti. In ravno ti so opravili že precejšen del preiskav. Do zdaj so ugotovili 210 sumov kaznivih dejanj in vložili 79 kazenskih ovadb. In kako uspešna je majhna ekipa Draga Kosa? Policija pravi, da je v tovrstnih primerih samo enkrat izmenjala podatke z zasebnim podjetjem.

ŠE VEČ SLABIH TERJATEV

Očitno slabim kreditom v NLB ni videti konca, Nova Ljubljanska banka je namreč včeraj napovedala začetek iskanja vlagateljev za nakup portfelja problematičnih terjatev. Vrednost portfelja je približno 800 milijonov evrov, v njem pa so dobro razpršene problematične terjatve NLB in nekaterih drugih družb v njeni skupini, so sporočili. Naša največja banka pa je za pomoč pri iskanju kupcev omenjenih terjatev že najela zunanje svetovalce, tokrat bodo na račun NLB služili svetovalci družbe PwC Management Consultants.

 PODPIS: Rok Praprotnik toži, da s bi bilo delo s štirimi zaposlenimi končano prepozno. CIFRA: 658.000 evrov je od NLB izmolzlo podjetje Draga Kosa. POUDAREK: NLB zdaj prodaja še za 800 milijonov evrov problematičnih terjatev. CITAT: Rok Praprotnik, direktor centra za skladnost poslovanja v NLB: »Če je kdo misil, da bo iskanje krivcev zastonj, se je motil.«***

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste