Slovenija

Erjavec klientelistično po ministrstvu, služba celo sinu podpredsednika

Luka Tetičkovič
9. 9. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Neimenovani sogovorci razkrivajo porazno kadrovsko stanje na ministrstvu za zunanje zadeve. Pristojni minister Karl Erjavec naj bi s svojo stranko kadroval po liniji osebne lojalnosti, za strokovnost se domnevno ne zmeni.

sta

Slovenska administracija trenutno nima načrta, kako se spoprijeti s hrvaško diplomatsko agresijo. Poznavalci odnosov med državama predlagajo ustanovitev posebne medresorske komisije, ki bi koordinirala celovit pristop k problemu, predvsem zaradi vzporedne gospodarske širitve hrvaškega kapitala v slovenski prostor. Temu naj bi nasprotovala minister Erjavec in vodja njegovega kabineta Vlasta Vivod, ki želita odnose s Hrvaško zadržati v pristojnosti zunanjega ministrstva. Na MZZ pojasnjujejo, da tega ne morejo komentirati, saj naj bi prvič slišali za tovrstne načrte.

Ugledni kadri v »kazenskem bataljonu«

Poznavalci odnosov med Hrvaško in Slovenijo predlagajo ustanovitev posebne medresorske komisije, ki bi koordinirala celovit pristop k problemu bilateralnih odnosov.

Na ministrstvu imajo medtem polno preglavic s kadrovanjem. Viri, s katerimi smo govorili, ocenjujejo kadrovsko selekcijo na MZZ za porazno. Erjavec naj bi na veleposlaniške in ostale položaje imenoval sebi lojalne kadre, ki za to nimajo primernih kompetenc. Ugledna diplomata Vojko Vovk, nekdanji veleposlanik v Zagrebu, in Iztok Mirošič, nekdaj predstavnik Slovenije v Rimu, pa sta dodeljena Službi za strateške študije in analize, ki je znana kot tako imenovani kazenski bataljon MZZ. Predvsem Mirošič naj bi se zameril Erjavcu, ker je njegovo zunanjo politiko kritiziral kot slepo ulico.

Informacije glede premestitev omenjenih so nam na MZZ sicer potrdili, a poudarili, da sta v to službo razporejena le začasno. Zadeve se utegnejo spremeniti s prvim oktobrom, ko se bo realizirala reorganizacija, napovedana z julijsko uredbo vlade, so sporočili.

Obenem so nam pojasnili, da omenjene službe nimajo za tako imenovani kazenski bataljon, saj se je v njej pripravila deklaracija o zunanji politiki Republike Slovenije, pri čemer pa so se posredno strinjali, da bi diplomat to lahko imel za degradacijo.

Sin podpredsednika DeSUS za ugledno funkcijo

Naši viri v vladi so nam zaupali, da sumijo, da se je Aleksander Geržina odpovedal veleposlaništvu v Zagrebu, da bi zasedel položaj političnega direktorja na MZZ. Funkcija slednjega je usklajevanje na ravni EU in skupna zunanje varnostna politika. Omenjeni je sicer sin podpredsednika stranke DeSUS, Saša Geržine, ki naj bi ga vzel v zaščito. Kljub temu imenovanje še ni dokončno, saj naj bi imel Aleksander Geržina na MZZ precej nasprotnikov, ki naj ne bi bili zadovoljni z njegovo povprečnostjo. Da se o njem na tej funkciji ne razmišlja, so potrdili tudi na MZZ, rekoč, da funkcija morda sploh ne bo samostojna, ampak jo bo verjetno prevzel eden od direktorjev direktoratov.

Ne vedo, kaj bi s Stebejevo

Odpoklicana veleposlanica v Parizu Veronika Stebej naj bi še vedno uživala zaščito vodilnih na MZZ, čeprav je zaradi svojih domnevno koruptivnih ravnanj pri upravljanju s financami veleposlaništva v kazenskem postopku, sodeč po trditvah naših virov. Premestiti naj bi jo skušali na direktorat za gospodarsko diplomacijo, vendar naj bi tamkajšnji diplomati podpisali peticijo proti temu imenovanju. Na MZZ o peticiji niso vedeli ničesar povedati, saj zanjo še niso slišali, so pa potrdili, da bo Stebejeva do reorganizacije prevzela funkcijo na tem direktoratu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste