Slovenija

Kritične razmere v OŠ Loka

Mirjam Bezek-Jakše
8. 9. 2015, 20.22
Posodobljeno: 14. 2. 2024, 18.34
Deli članek:

V občini Črnomelj je trenutno najslabše v OŠ Loka, kjer že 10 let opozarjajo, kaj vse je narobe. Težave so se nakopičile že do te mere, da s težavo organizirajo pouk.

M. B.-J.

Že februarja so morali zapreti jedilnico zaradi nevarne strehe nad njo. Uredili so zasilno razdeljevalnico hrane in jedilnico v nekdanjih garderobah. Junija, ko se je končal pouk, so odstranili leseno oblogo in izolacijo ter ponovno preverili kovinsko konstrukcijo.

JEDILNICA OSTAJA ZAPRTA

»Ugotovili so, da sta potresna varnost in trdnost konstrukcije ustrezni in da je ne bo treba porušiti. Položili bodo novo kritino, izolacijo in opaž ter prebelili jedilnico. Žal smo novo šolsko leto morali začeti s še vedno zaprto jedilnico. Tako bomo še nekaj časa razdeljevali hladno malico po razredih, kosilo pa bo v preurejeni garderobi. Razočarana sem, da od februarja ni bilo toliko moči, da bi sanirali streho, ampak bodo dela opravljali zdaj, ko je spet pouk. Zagotovljeno mi je bilo, da bodo dela opravljena do začetka kurilne sezone, vendar bodo morali to opravljati ob koncu tedna in popoldne, saj moramo zagotoviti varnost učencev,« je povedala ravnateljica Damjana Vraničar, ki je razočarana nad birokratskimi postopki.

V šoli imajo težave tudi s starim delom šole, zgrajenim leta 1968, kjer sanacija danes ni več mogoča, ampak ga bo treba podreti. Po besedah Vraničarjeve so se že leta 2012 začeli dogovarjati o ureditvi projektne dokumentacije za rušitev tega dela šole. Zdaj papirje pripravljajo, končana pa naj bi bila še v tem šolskem letu. Potem se bo občina prijavila za denar na razpise.

OTROK PA VSAKO LETO VEČ

»Porušiti bo treba ves del šole, v katerem je razredni pouk, torej 13 učilnic in dva kabineta. Našo šolo obiskujejo učenci iz devetih krajevnih skupnosti. Od tega se jih 498 šola v matični šoli, 24 v podružnični šoli v Adlešičih in 20 v gribeljski podružnici, število učencev pa iz leta v leto narašča. Letos imamo dva oddelka več, in ker smo eno od učilnic preuredili v garderobo, bo en razred gostoval v sosednji Srednji šoli Črnomelj,« pove ravnateljica.

Ker je stari del šole, namenjen rušenju, že precej dotrajan, imajo veliko urgentnih stroškov. Pušča namreč streha in 300 kvadratnih metrov je bodo morali popraviti, tla so uničena, energetske izgube so velike. V slabem stanju je tudi kuhinja, lani pa so morali izprazniti kletne prostore, ker jih je zalila voda. Razmere se bodo seveda bistveno izboljšale, ko bodo zgradili nov del šole, v katerem bodo poleg učilnic še »računalnica«, kabineti za učitelje, gospodinjska učilnica, prostor za hišnika in sanitarije. Ne vedo pa, kdaj se bo to zgodilo.

GLUHA DRŽAVA

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je povedala, da zdaj tečejo roki za pritožbe glede izbranega izvajalca za ureditev strehe nad jedilnico. Če se ne bo nihče pritožil, bo streha končana oktobra. Glede denarja pa je pojasnila, da so strokovne službe na šolskem ministrstvu povedale, da ga nimajo. »Vemo pa, da imajo intervencijski denar, vendar nismo dobili odgovora, ali ga je mogoče dobiti – kljub dvakratnemu pisnemu in večkratnim ustnim zaprosilom,« je pojasnila županja, ki upa, da bodo učenci in zaposleni v šoli še nekoliko potrpeli.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste