Slovenija

VIDEO: V krajevnih neurjih poškodovanih več kot 100 objektov, vreme se umirja

M.J.
9. 7. 2015, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po nočnih krajevnih neurjih so jutranje temperature krepko pod 20 stopinj Celzija, ponekod še rahlo dežuje, vendar naj bi padavine tekom dopoldneva večinoma ponehale, v naslednjih dneh pa bo spet sončno in postopoma bolj vroče vreme. Neurje je poškodovalo več kot 100 objektov, še vedno so poplavljena nekatera cestišča.

You Tube/Denis Prša

Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Trbonje-Vuhred med Dravčami in Trbonjami, promet je oviran na cesti Dravograd-Radlje pri Sv. Boštjanu in na več odsekih tudi na cesti Radlje-Vuhred, poroča prometnoinformacijski center.

Kot je za Radio Slovenija povedal dežurni na centru za obveščanje Franc Vide, je zaradi vetra in toče poškodovanih več kot 100 objektov, poškodovani so elektrovodi, porušilo se je večje število dreves, zaradi udara strel so zagoreli štirje objekti, meteorna voda je zalila nekaj kleti stanovanjskih in proizvodnih objektov in cest, vendar ni povzročila večje škode.

Na agenciji za okolje napovedujejo, da bo danes sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo od zahoda delno razjasnilo. Na Primorskem bo precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 26, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

v petek bo precej jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 26 do 28, na Primorskem do 30 stopinj C.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno in spet nekoliko bolj vroče. V nedeljo popoldne bo v gorah kakšna nevihta.

Agencija je v sredo zvečer izdala hidrološko opozorilo zaradi nevarnosti, da ob močnejših nalivih v večjem delu države ponekod hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki. Ob tem so možna razlivanja ob strugah. Pretoki manjših vodotokov so se precej hitro povečali na Koroškem.

Neurja na Koroškem povzročila precej težav

Neurja z nalivi so v sredo in v noči na četrtek na Koroškem povzročila precej težav, tudi v nekaterih podjetjih. Meteorna voda je zalila proizvodne prostore podjetij Metal Ravne in Stroj Radlje, prav tako upravne in proizvodne prostore Žage v Šentjanžu. Marsikje so se pred naraslimi vodami zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

V večernem neurju je na območju slovenjgraške občine v naselju Pameče voda zalivala stanovanjske objekte in gospodarsko poslopje, ceste, strela je udarila v stanovanjski objekt in uničila električno instalacijo. Na dveh lokacijah so zaradi naraslih potokov s protipoplavnimi vrečami preprečili poplavljanje stanovanjskih objektov. Posredovali so gasilci, ki so črpali vodo iz stanovanjskih objektov in s pomočjo delovnega stroja čistili zamašene cestne prepuste, kažejo podatki na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Voda je kletne prostore in lokalne ceste zalivala tudi v Kotljah in na Prevaljah. Tam je bilo okoli 21. ure zaradi naraslega potoka na Nicini ogroženih več stanovanjskih objektov. Posredovali so prevaljski gasilci, ki so narasli potok prekopali in preusmerili ter preprečili zalitje stanovanjskih objektov. Podobno so trbonjski gasilci posredovali v Sv. Danijelu v občini Dravograd, kjer je narasli hudournik prav tako ogrožal stanovanjsko hišo, gospodarsko poslopje in žago.

Gasilci in druge intervencijske službe so na terenu še danes, prečrpavajo vodo iz zalitih prostorov podjetij Metal Ravne, Stroj Radlje in Žage v Šentjanžu. Občina Dravograd je v sredo zvečer zaradi hudega neurja aktivirala tudi občinski štab civilne zaščite, saj je voda zalivala stanovanjske objekte in ceste. Gasilci so posredovali na več lokacijah in iz zalitih objektov črpali vodo, čistili zamašene jaške in s protipoplavnimi vrečami preprečili zalitje stanovanjskega objekta.

Neurje s točo je prizadelo občino Muto, kjer so intervencijske službe prav tako imele zelo veliko dela. Podobno je bilo na območju občine Radlje ob Dravi, kjer je voda poplavila več stanovanjskih objektov in zaklonišče. Gasilci iz več društev so pomagali s črpalkami prečrpati vodo, s protipoplavnimi vrečami so preprečili zalitje objektov, očistili kletne prostore in preusmerili tok naraščajočega potoka.

Na cesto proti mejnemu prehodu Radelj je nanosilo večjo količino zemlje in kamenja, del cestišča pa je odtrgalo. Voda je zalila tudi križišče iz Radelj proti Vuhredu. Nastalo škodo in posledice bodo odpravili delavci cestnega podjetja VOC Celje, je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste je na Koroškem poplavljenih več cestišč, med drugim je cesta Trbonje-Vuhred med Dravčami in Trbonjami zaprta, promet pa je oviran na cesti Dravograd-Radlje ob Dravi pri Sv. Boštjanu ter na več odsekih na cesti Radlje ob Dravi-Vuhred.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste