Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so te dni na terenu ugotavljali, kako dosledno mesnice in drugi mesni obrati upoštevajo zakonodajo. Nadzor je pokazal, da je kar 80 odstotkov svinjine uvožene, kršitve pa so našli v 13 razsekovalnicah oziroma 47 mesnicah. V mesni industriji naj bi bile te prevare prisotne že več let.
Šokantno priznanje
To nam potrdi tudi delavec v enem od slovenskih mesnih obratov, ki je želel ostati anonimen. »Veliki trgovci po zelo ugodnih cenah nabavijo več ton mesa iz tujine, ki ga nato v akcijah do 40 odstotkov prodajajo potrošnikom, tudi z navedbo domače. Slovenski ponudniki mesa pa v takih primerih enostavno ne morejo ponuditi konkurenčne cene,« pojasni jedro problematike. Prepričan je, da ljudje enostavno ne vedo, kaj kupujejo, in da si v osnovi želijo slovenskega mesa, zato so mesarji ubrali pot, ko tudi tuje meso označijo za domače, saj se to veliko laže proda. »To je vse zavajanje, mi smo se skoraj prisiljeni podrediti sistemu, če želimo ostati njihov dobavitelj in tako še naprej delati,« pove naš sogovornik. Potrdi nam, da je kvaliteta pravega slovenskega mesa res dobra, saj so na primer prašiči pitani s kvalitetno toplo prehrano: »Slovenski prašič je sicer bolj masten, vendar je naravno pitan, tuji pa so večinoma industrijsko in vizualno manj mastni. Že na pogled vidiš razliko med velikostjo našega prašiča ali uvoženega.«
Razlike v kakovosti mesa
Kot pojasni, razlike obstajajo, saj je domača barva maščobe bela, meso pa bolj okusno oziroma manj vodeno. Sicer pa poudarja, da prodano meso ni neužitno, le ponujeno je pod pretvezo, da gre za naš, slovenski proizvod, kar v resnici ni. Najbolj razočarani pa so seveda kupci, ki svojim mesarjem oziroma označbam zaupajo, sicer pa nas tudi kmetijsko ministrstvo v kampanji nagovarja s »Kupujte slovensko«. Jezo je izrazila tudi upokojenka Anica: »To je samo kapital, nič drugega. Za zaslužek bi naredili res vse. Gre za hiter tempo življenja in željo po denarju. Danes proizvajamo velike količine hrane in mesa, tega včasih ni bilo.« Tudi sama je tedenski nakup mesa opravila z velikim vprašajem in predvsem, kot sama poudari, morda kot zaveden kupec, ki želi zaupati.