Slovenija

Po sledeh Jakoba Aljaža

Sonči Nered-Čebešek
7. 7. 2015, 19.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ob 120-letnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava bo v sredo, 8. julija, iz njegove rojstne hiše v Zavrhu pod Šmarno goro stekel proti 80 km oddaljenemu in 2864 m visokemu gorskemu očaku starosta slovenskih triatloncev Miro Kregar.

Tomaž Vrtačič in arhiv Trisport

Tomaž Vrtačič in arhiv Trisport

Da bo poslanico Jakoba Aljaža kot v višave ponesel prav predsednik Triatlon kluba Trisport Kamnik Miro Kregar, ni naključje. Kleni možakar, saj je eden najboljših slovenskih tekačev med triatlonci in edini naš športnik, ki je že dvakrat prejel trofejo Jureta Robiča za ekstremne dosežke v športu na mednarodni ravni.

Pot ne bo šala

Iz rojstne hiše Jakoba Aljaža bo ponesel simbolično pismo oziroma maketo po Aljaževi poti proti Gorenjski. Pot ga bo vodila po asfaltnih cestah preko Pirnič, Kranja, Naklega, Radovljice, Bleda na Pokljuko, od tam naprej pa po markiranih pešpoteh preko planine Konjščice, Studoskega prelaza, Vodnikove koče in Planike na vrh Triglava do Aljaževega stolpa.

Na poti bo Miro moral sprva premagovati cestne kilometre, ki se jih do Bleda nabere ravno za en maraton, nato pa se bo začelo vzpenjanje, sprva na Pokljuko do Rudnega polja in do tam se bo nabralo dobrih 1200 višinskih metrov, nato pa se bo po makadamskih in gorskih potkah dvignil še za dodatnih 1700 m. Skupaj bo premagal skoraj 3000 višinskih metrov. V zadnjem delu od Planike preko Malega Triglava bo moral biti preko klinov in jeklenic pošteno previden, saj noge verjetno ne bodo več pretirano sveže. In ne nazadnje bo moral potem še sestopiti nazaj do Planike.

Tomaž Vrtačič in arhiv Trisport

Pripravlja se na polno

Miro je seveda ponosen, da je prav on tisti tekač, ki bo obeležil to visoko obletnico. »To je velika čast in obenem obveza, da zadevo izpeljem, tako kot se spodobi. Čeprav sem bolj doma v cestnih tekih in imam široko paleto izkušenj z največjih tekmovanj, bo pa poseben izziv se po pretečenem maratonu podati v visokogorje. K sreči se relativno dobro znajdem tudi v slednjem – doma sem pod Kamniškimi planinami, katere sem v mladosti prečesal po dolgem in počez, tudi po brezpotjih in zgolj v telovadkah in supergah. Sem pa pred 20 leti v navezi z pokojnim Janezom Benkovičem – Benijem, preplezal tudi severno triglavsko steno (Dolgo nemško smer + Zimmer Jan izstop). Tako da strahu pred višino nimam, potrebna bo le malo večja koncentracija, za kar se da sigurne korake po skalah in klinih tam v zadnjem delu. Pripravljal se bom po svojem programu, kajti v tem obdobju tekmujem predvsem na krajših triatlonih in bo potrebno pretransformirati intenzivnost na dolgotrajne enostranske napore. Kar pa naj ne bi bil problem,'' pove vzhičeno.

Večer pred tekom bo v Medvodah veliki koncert. V počastitev obletnice pa je napisana rok priredba Aljaževe pesmi Oj Triglav, moj dom, ki jo bodo na Triglavu izvedli estradniki dan po Kregarjevem teku.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste