Slovenija

Direktorica ZOO si je v drugo oddahnila

T.R.
24. 6. 2015, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Direktorica živalskega vrta je slišala oprostilno sodbo. Sodišče je ocenilo, da dokazni postopek ni potrdil očitanega kaznivega dejanja. Vsaka zbadljivka še ni šikaniranje.

sta

 Direktorica živalskega vrta Zdenka Barbara Ban Fischinger si je v kratkem času kar dvakrat oddahnila. Najprej je delovno in socialno sodišče odločilo, da je bila odpoved delovnega razmerja nekdanjemu predsedniku sindikata v ljubljanskem živalskem vrtu Mihi Dobrovoljcu zakonita, včeraj pa jo je okrajno sodišče oprostilo očitka šikaniranja. Zoper oprostilno sodbo je tožilstvo napovedalo pritožbo.

Okrajni sodnik Marko Češnovar je ob izreku oprostilne sodbe kar precej besed namenil oškodovancu Dobrovoljcu. »Upam, da boste šli čez vse to in si rekli, bilo je lepo, a se je končalo.« Sodnik je še pripomnil, da upa, da bo našel novo službo, v kateri bo zadovoljen in unovčil svojo energijo, saj je škoda, da gre v nič.

Odpoved dobil, ker se ni žigosal

Miha Dobrovoljc je direktorico živalskega vrta ovadil policiji zaradi šikaniranja, pregon pa je nato prevzelo ljubljansko tožilstvo. To ji je očitalo, da je od septembra 2011 do aprila 2013 izvajala mobing nad vodjo oskrbniške in vzdrževalne službe in predsednikom tamkajšnjega sindikata Miho Dobrovoljcem.

Slednjega naj bi prestavljala na vsa nižja delovna mesta in pred odpovedjo službe je ostal kar brez tri četrt delovnih nalog, prav tako naj bi ga selila iz pisarne v pisarno, dokler ni pristal na hodniku. Na enem izmed sestankov ga je vpričo prisotnih smešila in izjavila: »Če mislite, da ste dovolj dobri, kandidirajte za direktorja.« Nad njim naj bi se pritisk izvajal vsakodnevno kar leto in sedem mesecev, zaradi česar je bil prestrašen in je izgubi dostojanstvo. Na koncu pa je dobil odpoved zaradi banalnega razloga – ker se dvakrat ni žigosal ob prihodu v službo in je brez soglasja nadrejenih odšel na nepotrebno službeno pot v Oglej.

V ZOO zaposlen dvajset let

Dobrovoljc je bil v živalskemu vrtu zaposlen dvajset let in je trdil, da je ostal brez zaposlitve, ker je opozarjal na nepotizem, konkretno je opozoril, da so za vodjo vzdrževalne službe zaposlili očeta partnerja direktoričine hčerke.

Glede domnevnega nepotizma je Dobrovoljc obvestil pristojne službe, ki niso ugotovile ničesar spornega. »Res sem se pozabil žigosati, a to se je zgodilo tudi drugim. Tudi po štirikrat, pa niso čutili nobenih posledic,« je izjavil na eni izmed preteklih obravnav.

Obtoženka je očitek zanikala. Kot je dejala, so leta 2011 oskrbniško in vzdrževalno službo razdelili na dva dela. Dobrovoljc je za enako plačo zadržal vodenje oskrbniškega dela, medtem ko so za vodenje vzdrževalnega zaposlili novega sodelavca. V zvezi s selitvami je pojasnila, da so bile posledica prostorske stiske.

Včeraj je Dobrovoljc dejal, da je že dve leti brezposeln in ima štiri otroke. »Po 20 letih sem dobil odpoved. Zdi se, da je vodstvo motila moja uspešnost in načelnost.« Na drugi strani je Ban Fischingerjeva opozorila, da se v tem postopku ni nikoli govorilo o tem, da je bilo tudi vodstvo v stresu zaradi Dobrovoljčevih dejanj; podal je okoli deset različnih prijav glede domnevnih nepravilnosti v ZOO in se tudi izpostavljal v člankih. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov