Slovenija

V pravdi Radenske proti Bošku Šrotu je na vrsti izvedenec

STA/J.P.
18. 6. 2015, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V nadaljevanju odškodninske tožbe proti Bošku Šrotu, njegovi ženi in družbi Atka-Prima, od katerih Radenska zahteva 46 milijonov evrov, so danes zaslišali še dve priči, zdaj pa je na vrsti sodni izvedenec. Ta bo s stališča finančno-ekonomske stroke pojasnil razmere v letih 2008 in 2009 ob domnevno spornem lastninjenju Pivovarne Laško.

STA

Prvi mož Mercatorja Toni Balažič, ki je bil v omejenem času predsednik uprave Fructala, takrat družbe v skupini Pivovarna Laško, je uvodoma dejal, da po teh letih lahko razumemo pogodbe med družbami, takrat pa je bilo generalno navodilo, da si morajo v skupini medsebojno pomagati s posojili, dokler ne prebrodijo krize.

"Pri tem je bila osnovna maksimalizacija vrednosti delnic Mercatorja, kar se je zdelo logično, in jasno je bilo, da bodo s prodajo Mercatorja sredstva vrnjena," je povedal Balažič. Po njegovih pojasnil so v skupini potekali sestanki oz. koordinacije na ravni predsednikov uprav in na nižjih ravneh, marketinški, komercialni, nabavni, kadrovski, in da to ni bilo nič neobičajnega. Sistem finančnih koordinacij, kjer so odločali o posojilih, pa je vzpostavil Šrot.

Da morajo pomagati Infond Holdingu in Centru Naložbe, je po Balažiču ukazal Šrot, da je prav on "šef", pa je bilo nedvomno izpostavljeno.

Sodišče bo zdaj določilo izvedenca finančno-ekonomske stroke, ki bo med drugim pojasnil, ali je bilo sklepanje posojilnih pogodb med družbami, ki jih obravnavajo v postopku, z vidika pravno-finančne stroke običajno, ali je bila tožeča stranka v tem času likvidna, plačilno sposobna, kolikšna je bila stopnja kreditnega tveganja pri podjetjih, ki so predmet postopka, kakšen je bil finančni položaj družb Infond Holding in Center Naložbe ter druge okoliščine, pomembne za postopke.

Odvisnim družbam v skupini niso bili znani vsi podatki in vse dimenzije projekta so bile vidne šele, ko je Šrot zapustil Laško, je izpovedal Balažič. Kar zadeva možnost, da ne bi izvršili navodil za posojanje denarja med družbami, pa je povedal, da je verjel, da šef dela v korist družbe in da so vsi posli legalni.

Pomislekov o tem početju na začetku ni bilo, saj so tudi pravniki trdili, da je to legalno, in teoretično bi posojila lahko pokrili s kupnino Mercatorja, je dodal Balažič.

Saša Fajs, direktorica Centra Naložb v letu 2008 in na začetku 2009, zatem pa do konca tega leta vodja financ v Radenski, je potrdila pričanja s prejšnjih obravnav, da je bilo na finančnih koordinacijah navodilo, da mora družba, ki ima denar, tega posoditi drugim, in da so imeli pravna mnenja, da je to zakonito.

Tudi po besedah Fajsove ni bilo možnosti, da katera od družb ne bi posodila denarja, češ da gre za sistem in da če pade ena družba, pade skupina. "Proti koncu je bilo stanje v skupni grozno, finančniki se z navodili niso več strinjali, vsak je poskušal svoje premoženje zavarovati, vendar je šlo za višji interes," je povedala in dodala: "Verjeli smo, da bodo posojila ob prodaji Mercatorja vrnjena, vendar pa nismo imeli vseh podatkov, takrat sem bila naivna in neumna."

Sodišče bo zdaj določilo izvedenca finančno-ekonomske stroke, ki bo med drugim pojasnil, ali je bilo sklepanje posojilnih pogodb med družbami, ki jih obravnavajo v postopku, z vidika pravno-finančne stroke običajno, ali je bila tožeča stranka v tem času likvidna, plačilno sposobna, kolikšna je bila stopnja kreditnega tveganja pri podjetjih, ki so predmet postopka, kakšen je bil finančni položaj družb Infond Holding in Center Naložbe ter druge okoliščine, pomembne za postopke.

Ker ni znano, kdaj bo izvedensko mnenje, je sodnica gospodarskega oddelka okrožnega sodišča v Murski Soboti Andreja Pintarič obravnavo o domnevno nezakonitem prelivanje denarja na podlagi 16 posojilnih pogodb iz odvisnih družb na Šrotovi družbi Infond Holding in Center Naložbe preložila za nedoločen čas.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste