Slovenija

Boljša oskrba v Račah pri Mariboru

Gabrijel Toplak
16. 6. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdravstveno postajo v vrednosti enega milijona evrov so zgradili na lokaciji starega vrtca in po besedah župana Branka Ledinka brez kakršnegakoli kredita ter z malenkostnim deležem sofinancerskih sredstev.

Občina Rače-Fram

»Prejšnji prostori, v katerih je delovala zdravstvena ambulanta, so bili precej dotrajani. In z novimi prostori poslej ne bomo imeli več na voljo zgolj enega splošnega zdravnika, ampak dva,« je na petkovem popoldanskem odprtju poudaril župan občine Rače - Fram Branko Ledinek, potem ko so v središču Rač pri Mariboru na lokaciji starega vrtca zgradili novo zdravstveno postajo.

Dodatna družinska zdravnica bo nedvomno razbremenila dosedanjo, na katero se je obračalo vse več bolnikov.

Projekt, ki je vreden milijon evrov, je v celoti financirala občina. In to ji je uspelo, dodaja Ledinek, brez kakršnegakoli kredita ter le z malenkostnim deležem sofinancerskih sredstev; nakup opreme je plačal Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, kamor organizacijsko spada Zdravstvena postaja Rače. »V bližnji prihodnosti oziroma še letos računamo, da bomo imeli tudi dva zobozdravnika. Pogovori še potekajo, a lahko zatrdim, da je to s strani zdravstvenega doma že zagotovljeno,« je poudaril župan. Novo pridobitev pozdravljajo tudi domačini, ki so na odprtju kar naprej ponavljali, da so stari prostori res potrebovali obnovo, zdaj, ko pa imajo nove in tudi obljubo po novem oziroma dodatnem zdravniku, je pridobitev še toliko »slajša«. »Za kraj je to velika pridobitev. Število bolnikov se strahovito povečuje in bilo jih je preveč za enega zdravnika. Infrastruktura namreč ni dohajala priseljencev,« je dejala domačinka Olga Borovnik, sicer upokojena patronažna sestra.

Občina Rače-Fram

Župan občine Rače- Fram Branko Ledinek

Zdravstveno postajo so odprli v sklopu praznika občine Rače - Fram; v objektu so prostori za dve splošni ambulanti družinske medicine. V Račah bo Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor vzpostavil delovanje še druge splošne ambulante. »Potrebe po ambulanti so se pojavljale kar naprej in zdaj je ta želja izpolnjena. Ne pričakujemo več takšnih obremenitev za eno zdravnico,« je povedala Milena Frankič, glavna medicinska sestra mariborskega zdravstvenega doma. Nova zdravnica se bo preselila iz ambulante v Mariboru, zato se niso odločili za nove zaposlitve. Obe referenčni ambulanti pa naj bi dodatno razbremenili pritisk na izbranega zdravnika. Po besedah Frankičeve bo odslej v Račah deloval tudi mobilni laboratorij za odvzem vzorcev in enostavnejše preiskave. V novem objektu bosta delovala še patronažna medicinska sestra in zasebni zobozdravnik, ki je prej že deloval v Račah, medtem ko naj bi v prihodnje odprli tudi javno zobozdravstveno ambulanto. »Opremljamo zobozdravstveno ambulanto, ki bo potem v nekem doglednem času tudi začela delovati, verjetno jeseni,« je sklenila Frankičeva.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste