Svet

Za pravico do dostojnega življenja se borijo vsak dan

Luka Tetičkovič
16. 6. 2015, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prišli so iz različnih okolij, a so migrirali v istem čolnu. Med seboj tkejo vezi solidarnosti in se kolektivno organizirajo. V prestolnico Evropske unije se zgrinjajo tako lobisti in politični povzpetniki kot migranti iz tretjega sveta, ki iščejo svoje mesto pod soncem. Tukaj bodo ostali, saj nimajo nikamor iti. Politike skrbi le, koliko jih morajo legalno sprejeti.

Luka Tetičkovič

»Situacija je zelo težka, demonstriramo že 10 mesecev, a se vlada na naše proteste ne odziva. Vse, kar zahtevamo, je, da dobimo zeleno karto, da lahko delamo. Ne želimo izkoriščati sistema, želimo samo legalno delati, tako kot vsi ostali,« razloge za udeležbo na protestu pojasnjuje Doudou iz Gambije. V evropski prestolnici je že četrto leto, ves čas brez papirjev. »Brez dovolilnice smo prisiljeni v delo na črno, delodajalci nas tako izkoriščajo. Prisiljen si sprejeti kakršnekoli pogoje, saj konec dneva nekako moraš jesti.«

Luka Tetičkovič

»Ni lahko, večina nas živi v zasedenih zgradbah. Velikokrat smo brez vode in elektrike, veliko težav imamo z bolniško oskrbo. Občasno nas obišče policija, vendar nas za zdaj ne preganja iz naših skvotov,« nadaljuje Doudou, ki nas povabi v skvot z imenom Hiša tistih brez papirjev.

»Želim samo delati, domov se ne morem vrniti, saj je moj oče delal na ameriškem letališču, zato me talibani sumničijo,« svojo tragično pripoved zaključi Faradin iz Afganistana.

Stoji na bulvarju Leopolda II., lokaciji pomenljivega naslova. Leopold II. je bil belgijski kralj, ki mu evropske velesile 19. stoletja niso dale mandata za kolonialni podvig v belgijskem Kongu. Nesojeni kolonizator je izčrpavanje periferije maskiral s pretvezo humanitarne dejavnosti – ustanovil je nevladno organizacijo Svobodna država Kongo. Tako je prevzel odgovornost za največji diplomatski škandal in humanitarno katastrofo na prehodu v 20. stoletje. Razsvetljena Evropa je za njene razsežnosti izvedela šele naknadno, med ostalim so popisane na straneh knjige Srce teme, po kateri je bil pozneje posnet vojni film Apokalipsa zdaj!

Migranti, ki so v center prišli s periferije, se zavedajo, da so sem potovali v istem čolnu. Razkažejo nam skupnostno kuhinjo, v kateri en kuhar pripravlja obroke za skoraj 200 ljudi. Prihajajo iz različnih držav in celin, a med seboj tkejo vezi solidarnosti. Mediji jih ignorirajo, na skupščinah se zato organizirajo v kolektivne akcije – to so predvsem protesti pred belgijskim uradom za migracije, kjer smo jih tudi prvič opazili. »Če le neviden životariš v skvotu, se nič ne spremeni. Če želimo doseči pravico do dostojnega življenja, se moramo zanjo boriti vsak dan,« je odločen Malik iz Mavretanije, ki je iz te segregirane države pobegnil zaradi diskriminacije njenih avtohtonih prebivalcev s strani belskih naseljencev. S protesti so dosegli, da jim je prisluhnil vodja državnega odseka za azil in migracije Freddy Rosemont, obljubljeno jim je bilo, da jim bo prisluhnil celo belgijski premier Charles Michel, vendar je ta odpovedal sestanek.

Luka Tetičkovič

Odločevalci na ravni Evrope so doslej pokazali zanemarljive namene razrešiti vse bolj pereče reševanje krize z migranti. Mediji smo skoraj kot o škandalu poročali o namenih Evropske komisije, da na ravni EU določi kvote za sprejem iskalcev azila in krizo tako solidarnostno razprši med vse članice Evropske unije. Tudi naš premier Miro Cerar se je posvetil predvsem lobiranju, da bi bil odstotek Slovenije pri sprejemanju prosilcev za azil čim manjši, pri čemer je zamolčano, da je načrtovanih 40 tisoč azilnih mest pri reki beguncev z Bližnjega vzhoda le kaplja v morje. Samo v Turčiji so trije milijoni beguncev iz Sirije.

Grčija protestira, da jo ima Evropa za azilno državo, v kateri naj se ustavijo migracijski tokovi. Od države, ki ne zmore skrbeti niti za lastno prebivalstvo, se pričakuje, da bo izšolala in nahranila te množice ljudi ter jih izobražene in polikane posredovala trgu centra, ki išče le motivirano delovno silo. Grški protesti se medtem izgubljajo v ščebetanju ekonomskega šovinizma, uperjenega proti domnevno lenemu sredozemskemu narodu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste