Slovenija

Nekdanji prvi mož Intereurope premoženje prepisal na svoji sorodnici

T.R.
16. 6. 2015, 16.34
Posodobljeno: 8. 4. 2019, 19.57
Deli članek:

Odvetniki Andreja Lovšina in njegovih dveh sorodnic niso našli skupnega jezika s tožilstvom, ki od trojice terja 1,8 milijona evrov domnevno umazanega denarja. Zato bodo morali toženi na sojenju dokazati, da so se do velike vsote dokopali povsem legalno.

sta

Brez navzočnosti nekdanjega prvega moža Intereurope Andreja Lovšina in njegovih dveh sorodnic se je včeraj v hramu pravice začel postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Gre za peto tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Ker so toženi in država, ki jo zastopa specializirano državno tožilstvo, ostali vsak na svojem bregu, se bo začelo sojenje.

"Tretja tožena stranka ni javna oseba, politik ali funkcionar in ima pravico do zasebnosti in varstva osebnih podatkov. Zato naj se javnost izključi iz tega postopka."

Specializirano državno tožilstvo od prvoobtoženega Andreja Lovšina terja 1,88 milijona evrov domnevno umazanega denarja. Ker je večino premoženja prepisal na bližnje družinske člane, sta se v tožbi znašli še sorodnici. Tožilstvo se je za tožbo odločilo, ker meni, da več nepremičnin, ki so v lasti trojice, izvira iz premoženja nezakonitega izvora. Šlo naj bi za apartma in stanovanje v Portorožu, stanovanje na Železni cesti v Ljubljani, stanovanje z dvema parkirnima prostoroma v ljubljanski Vili Urbani, avtomobil VW EOS 2.0, za okoli 50 tisoč evrov vrednostnih papirjev Intereurope v lasti Andreja Lovšina. Poleg naštetega je menda nezakonitega izvora tudi za 899.951 evrov drugega Lovšinovega premoženja. Sodišča so na podlagi te tožbe pa tudi drugih odločb nekatere nepremičnine že zavarovala. Za svoje nepremičnine je s pomočjo zemljiškega dolga poskušal poskrbeti tudi Lovšin, zemljiški dolg je vpisan na nepremičninah v Portorožu in Ljubljani.

Obramba bi izključila javnost

Podlaga za vložitev tožbe je bila finančna preiskava, ki je zajela obdobje, v katerem je bil Lovšin predsednik uprave Intereurope, in v kateri so med drugim zajete ugotovitve prej izvedenega davčnega inšpekcijskega postopka. Ta je odkril 1,6 milijona evrov prihodkov, ki jih Lovšin ni znal prepričljivo pojasniti. Tožba po zakonu o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja je povezana tudi z obtožbo, ki jo je koprsko tožilstvo proti Lovšinu vložilo lani, v njej mu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja pri naložbi v logistični terminal Čehov.

Na včerajšnjem srečanju na sodišču sta zagovornika drugo- in tretjetožene stranke predlagala izključitev javnosti iz glavne obravnave. Svoj predlog je obramba argumentirala z besedami, da njeni klientki nista javni osebi ali politika in imata pravico do zasebnosti ter varstva osebnih podatkov, ki sta pred interesom javnosti.

Lovšinov odvetnik Matej Babič je dejal, da kar se tiče njegove stranke, ta nima pripomb glede navzočnosti javnosti, saj je Andrej Lovšin razmeroma javna osebnost. Sodnica je zahtevo za izločitev javnosti zavrnila, sklenila pa je, da bo pri posameznih zadevah odločala o izločitvi javnosti, če bo šlo za obravnavo bančne ali davčne tajnosti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov