Slovenija

Predsednik na stranskem tiru

Žiga Kariž
3. 6. 2015, 06.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poročali smo že, da je slaba banka v petek v svoje lastništvo prenesla kar levji delež slovenskih hotelskih zmogljivost, ker niso bili zadovoljni z upravljanjem in načrti prestrukturiranja. Kar se je v petek zdelo dokončan posel, je danes videti kot velika zmeda. Presenetil je tudi predsednik vlade, ki je sporočil, da o ničemer ni bil obveščen.

sta

Gre za zaplembo 41 hotelov s spremljevalnimi zmogljivostmi, ki so oziroma so bile v lasti družb Sava Turizem, Istrabenz turizem, Hoteli Bernardin, NFD holding, Hotel Marita, MPM Engineering, Thermana Laško, Mestna vrata, RG Hauptman in Športni center Pohorje.

Skupaj kar 30 odstotkov vseh hotelskih zmogljivosti v Sloveniji. Največji delež prevzetih hotelov predstavlja premoženje Save Turizma, kjer so s konverzijo terjatev v kapital postali 99,05-odstotni lastniki, je povedal 
Torbjörn Mansson, prvi mož DUTB. A če se je morda v petek za vodstvo DUTB zdelo še vse zelo enostavno, se je v tem tednu vse zapletlo.

Užaljeni predsednik vlade

Iz DUTB so v petek med drugim sporočili tudi to, da so o svojih namerah obvestili ministrstvo za finance in gospodarsko ministrstvo. Vlada je bila torej obveščena, le njenemu predsedniku so pozabili povedati za enega največjih državnih lastniških premikov.

profimedia



Kot je sam povedal, je za vse skupaj izvedel šele v soboto iz medijev. Ob tem je poudaril, da je DUTB pri svojih ravnanjih popolnoma neodvisen, a če sta za zaplembo hotelov vedela Mramor in Počivalšek, bi bilo logično, da se s tem seznani tudi predsednika vlade. Če ne zaradi drugega, že zaradi vljudnosti.

Račun brez krčmarja

A DUTB se je očitno pri svojem početju uštela. Hotelske zmogljivosti, nad katere so se spravili, so namreč eno zadnjih oporišč propadlih tajkunov. In pričakovati je, da se ne bodo predali brez boja. Predvsem ker so svoje obveznosti do DUTB poravnavali vestno in v rokih. Sava, d. d., ki jo vodi Matej Narat, je že v petek vložila začasno odredbo, s katero bi lahko delnice spravili nazaj v svojo last.

»Bivši« lastniki DUTB zamerijo predvsem pomanjkanje komunikacije, ne strinjajo pa se tudi z oceno vrednosti podjetja. Z zasegom delnic naj bi namreč poplačali nekaj čez 40 milijonov evrov dolga, hoteli pa naj bi bili po nekaterih ocenah vredni celo 90 milijonov evrov.

Še bolj težavna je situacija pri Istrabenzu. Tam so se slabi banki uprli tako lastniki kot NLB, ki deluje tudi kot agentka ostalih bank upnic. Te imajo na delnicah vpisano zastavno pravico in tako prednostno pravico do poplačila. Kljub temu da so v petek na DUTB dejali, da so terjatve spremenili v lastniški delež, so v ponedeljek to informacijo popravili. Delnice ostajajo v lasti Istrabenza.

Vse kaže, da so se v DUTB v petek nekoliko prenaglili in zakuhali zmedo, ki se bo urejala dolgo časa. Rokave so zdaj zavihali odvetniki in lahko si obetamo dolgo počasno pravdanje.

Da je prilastitev hotelov s strani DUTB naletela na tak odpor, ni nepričakovano. Hoteli so predstavljali še eno zadnjih trdnjav tajkunskih prevzemov. Igor Bavčar (Istrabenz), Stane Valant (NFD Holding), Janez Bohorič (nekdaj Sava) in Matej Narat (danes predsednik uprave Sava, d. d., pred tem zadolžen za kreditiranje gospodarstva v NLB) so močno stavili na turizem, s prevzemom hotelov ostajajo brez vsega. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste