Slovenija

Agroind v tuje roke

Polona Krušec
2. 6. 2015, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Med kmeti Vipavske doline od napovedi prodaje terjatev Agroinda 1894 močno vrši. Zaskrbljeni so toliko bolj, ker se za klet zanimajo tujci, doma interesa ni bilo. Kako bo to vplivalo na odkup in sploh podobo obrata? Menda sta zanimanje pokazali Ukrajina in Avstrija. Kot pove direktor Kmetijske zadruge Vipava, se toliko bolj mudi, ker se bližata trgatev in nov odkup.

Polona Krušec

Vzdušje med kmeti, sploh tistimi, ki še vedno obdelujejo vinograde zato, da svoje grozdje prodajo vipavski kleti, ni nič kaj prijetno. Pravzaprav je mnogo vinogradnikov, medtem ko klet spremljajo težave, svoj pridelek začelo prodajati drugam ali pa so ga kar sami predelali v vino. Najbolj jih je jezilo to, da so plačila za grozdje, ki so ga prodali vipavski kleti, prejemali z velikimi zamudami. Kot nam pove Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava, so za leto 2013 vinogradnikom poplačali vse dolgove, kar je bil izziv za razmere, v kakršnih so. Prvi obrok za lansko leto bo sicer nekoliko zamudil, vendar Bajc poudari, da so udeleženim predstavili težave Agroinda in prosili za razumevanje. Poleg poplačila dolgov jih čakajo novi izzivi – resni kupci za klet.

S tujci dosegli sporazume

sta

Večinska lastnica Agroinda, Kmetijska zadruga Vipava, si želi, da bi se zgodba okrog 5,2 milijona evrov vrednih terjatev do Agroinda čim prej zaključila. Trenutno Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) opravlja postopek prodaje, ki pa ga za zdaj še ne komentira. Ve se le, da se za Agroind zanimata trgovski korporaciji, ena je iz Ukrajine, druga pa iz Avstrije. Sicer se s prodajo terjatev Agroinda 1894 DUTB po ceni 1,9 milijona evrov trudi že od decembra lanskega leta. Kot še pove direktor zadruge, z DUTB sodelujejo korektno, kar je v nasprotju z vsesplošnim mnenjem.

Pojasni, da je treba razumeti, da gre za zahtevne postopke. Te je morda v zadnjem času nekoliko upočasnila tudi kampanja proti DUTB, saj so ji očitali netransparentnost. Bajc je predvsem zadovoljen, ker so se že srečali s potencialnimi kupci, s katerimi so dosegli pomembne sporazume. Za zadrugo je namreč v postopku prodaje najpomembnejše to, da so koncepti nadaljnjega sodelovanja trdni in vsem v prid. »Z vsemi potencialnimi kupci smo sklenili sporazum, ki zavezuje, da sodelujemo več let, najmanj pet, čeprav so kupci predlagali desetletno obdobje vezave,« pojasni direktor zadruge Boris Bajc. Doda, da so se za manj let vezave odločili zaradi dinamike poslovanja. Bistveni so jim odnos, cena in stabilne razmere.

Kaj bo prinesel nov lastnik

»Z vsako spremembo strukture lastnikov se povečujejo tveganja. Vstopaš v novo območje, ki ga ne poznaš, in težko je reči, ali bo bolje ali slabše,« odgovori na naše vprašanje o tem, kakšna je njegova napoved oziroma možen scenarij ob nakupu in prihodu tujih lastnikov. Dejstvo je, kot ugotavlja nadalje, da je skoraj nemogoče, da bi šlo za špekulativen nakup, ki bi iz Vipave odpeljal odkup in predelavo in bi klet predstavljala samo polnilnico, saj bo vložek kupca izjemen. Bajc ob tem omeni obnove vinogradov in vse stroške, ki jih imajo do zdajšnjih upnikov in vinogradnikov. To predstavlja zajeten kup denarja, ki obeta kupca, ki za Vipavsko dolino ne bo pisal slabega scenarija.

Boris Bajc še zaključi, da si želijo strateškega partnerja, ki bo v dolino prinesel trdnost in gotovost na dolgi rok. »Čaka nas dolga pot, veliko izboljševanja, delo pri konkurenčnosti. Smo trdno na tleh, ne v pravljicah,« zaključi in doda, da verjame v dober razplet, če bo sodelovanje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste