Slovenija

Eden in edini – Rossi

Gabrijel Toplak
26. 5. 2015, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na terasi ptujskega ribiškega doma je preteklo soboto odmevalo zgolj eno: »Valentino Rossi, Valentino Rossi … Ti si najboljši.«

Gabrijel Toplak

Milan Založnik je prisluhnil svojemu sinu in pripravil srečanje navijačev legendarnega italijanskega dirkača. Kljub muhastemu vremenu se je iz različnih koncev države pripeljalo kakšnih dvajset posameznikov. Uživali so v pogovoru, pijači in dobrih hrani.

Terasa Ribiškega doma Ptuj sicer ni pokala po šivih, kot je bilo sprva načrtovano, a je na premierno vseslovensko srečanje najzvestejših navijačev priljubljenega italijanskega dirkača Valentina Rossija kljub dežju in razmeroma hladni majski soboti prišlo nekaj več kot dvajset posameznikov.

Zasluge gredo Jaki

»Krivec« za srečanje je Milan Založnik, Ptujčan, ki je prisluhnil želji devetletnega sina Jake. »Moram priznati, da mi brez družbenega omrežja ne bi uspelo. Bilo je po dirki v Argentini, kjer je Marc Marquez padel in je Rossi zmagal. Takrat mi je Jaka rekel: 'Ati, naredi piknik za nas navijače.' Napisal sem vabilo, in kot kaže, je ideja padla na plodna tla. Tukaj so danes navijači iz Murske Sobote, Tržiča, Kranja in z Bleda. In če bi nam bolj služilo še vreme, bi nas zagotovo bilo več. Imeli smo obljubljeno udeležbo več motoristov,« je pojasnil Založnik. Dodal je, da je ob nedeljah, ko je dirka, pri njih doma praznik. »Vsi smo pred televizijo. Oblečena imamo Rossijeva oblačila, na glavi njegove kape. Čas se ustavi,« je še poudaril Založnik, ki ga v zadnjem času ponekod na dirkah spremlja tudi partnerica Alenka. O Rossiju Založnik govori vselej zelo spoštljivo. Po njegovih besedah je poseben človek, vedno nasmejan in zelo karizmatičen»Izžareva neko energijo. Že to, da se zaradi njega zbirajo ljudje, kot tukaj danes, veliko pove, kakšna oseba je,« je zaključil Založnik, ki je zvezdnika že srečal, Jaka pa dodal: »Za Rossija navijam že sedem let, navdušil me je ati. Zame je najboljši in dvakrat sem si ogledal v živo tudi dirko. Pa še srečal sem ga že. Bilo je na dirkališču v Brnu.«

Triinšestdesetletnica na motorju

Beseda je vse popoldne tekla bolj ali manj o Doktorju, kot veliko motociklističnih navdušencev imenuje tega devetkratnega svetovnega superzvezdnika iz sosednje Italije. Redkokateri stavek, v katerem se ne omeni Rossija, izreče tudi najstarejša udeleženka ptujskega srečanja. Stara je 63 let in vozi kawasakija»Motor je cestak, podoben tistemu, ki ga vozi Rossi. Lani sem z njim kljub muhastemu vremenu prevozila okoli pet tisoč kilometrov. Zapeljem se denimo na dirko v češki Brno. Povsod grem, tudi sama, če je treba. Vse za Rossija, ki je zame tako imenovani Beethowen,« je pojasnila Bernarda Resman z Bleda.

Po Doohanu le Rossi

Tudi Tržičanu Mirku Žuranu je Rossi najboljši. »Odkar je Mick Doohan nehal nastopati, je Doktor zame eden in edini. Ima karizmo. Simpatičen je. Ne joka za vsako napako, če jo stori,« je poudaril Žuran. Velenjčan Denis Pedič, ki zdaj živi v Ljubljani, računa, da mu bo Rossija uspelo spoznati v bližnji prihodnosti»Zakaj prav on? Ko ga gledaš po televiziji, nikoli ne veš, kaj bo. Doktor je doktor. Ko je najtežje, se on znajde. Ne zlomi se pod pritiskom kot na primer Marquez,« je razložil Pedič. Jernej Soklič iz Ljubnega pri Radovljici zanj navija, pravi, odkar se zaveda. »Po odhodu Micka Doohana je bil on logična izbira. In najboljša izbira. Tudi ko mu ne gre, je nasmejan. Zna se ponorčevati iz samega sebe. Za neuspeh ne krivi drugega. Faca je,« je dejal Soklič, ki je začel razmišljati o ustanovitvi Fan kluba Valentino Rossi. Z Bleda se je na Ptuj pripeljal Dimitrij Šlibar, ki je začel navijati za Rossija že takrat, ko je bil v razredu 125. »Spodbujam ga tudi na dirkah. Bil sem v Brnu, italijanskem Misanu, v Nemčiji. Drugače pa zanj ob nedeljah navijamo s fanti v gostinskem lokalu,« je pristavil Šlibar. Nedvomno si bodo Rossijevi navijači tokratno srečanje zapomnili tudi zaradi domačina Aleša Kokola, ki je, medtem ko so številni podoživljali uspehe 36-letnega dirkača iz Urbina v Italiji, skrbel, da je bila miza polna dobrot iz žara.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste