Slovenija

Ministrica trdi, da je stavka zdravnikov nezakonita

STA/G.G.
26. 5. 2015, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zavrača očitke zdravniškega sindikata Fides o nepripravljenosti na dialog. Začetek pogajanj bo možen, ko bodo standardi in normativi pripravljeni in bodo tudi kadrovsko ter finančno ovrednoteni. Če pa je mišljeno, da mora zgolj podpisati modro knjižico, pa na takšno izsiljevanje ne more pristati, pravi.

sta

Kot je dejala v izjavi za javnost, je stavka legitimna pravica sindikata. Dodala pa je, da je nezakonita, saj ni kršena nobena kolektivna pogodba ali kateri koli akt, ki ga vlada ne bi izpolnjevala. Zato stavka tudi ne bo plačana.

Po njenih besedah je predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin že ob nedavni enourni stavki zdravnikov jasno povedal, da gre samo za pritisk na vlado. "Na žalost se ta pritisk stopnjuje," ugotavlja ministrica. Pri tem zavrača očitke, da se s predstavniki zdravnikov ne bi pogovarjali.

Kot je navedla, so se na prvem srečanju s predstavniki zdravniških organizacij 4. marca dogovorili, kako bodo v delovnih skupinah pripravljali priporočila za standarde in normative na podlagi t. i. modre knjižice. Gre za zbir standardov in normativov, ki so ga pred časom objavile zdravniške organizacije.

Delovna skupina je bila imenovana 9. aprila s posebnim sklepom. Dan kasneje je bil sestanek na ministrstvu za javno upravo, kjer sta se z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem zavzela, da se izhodiščno vrednotenje družinskih zdravnikov izenači z drugimi zdravniki.

Dogovorjeno pa je bilo tudi, da se delo v delovnih skupinah nadaljuje in pospeši ter da se potem, ko bodo delovne skupine končale delo, ti standardi in normativi kadrovsko ter finančno ovrednotijo. To pa bi bila podlaga za pogajanja s predstavniki sindikatov zdravniških organizacij.

Delovna skupina se je na prvem skupnem sestanku sestala 20. aprila. Dogovorili so se o oblikovanju treh podskupin: za sekundarno in terciarno raven, za primarno raven ter za zobozdravstvo. Prva se je sestala 5. maja in bo do konca tega meseca pripravila prvo poročilo.

Ko so se pozanimali, kako poteka delo v ostalih dveh delovnih skupinah, pa so za primarno raven od Igorja Muževiča, sicer tudi predsednika sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um dobili odgovor, da standardov in normativov ne bodo pregledovali, ker je ustrezno to, kar piše v modri knjižici. A ministrica opozarja, da so v modri knjižici pomanjkljivosti in tudi ni narejena za vse vrste dejavnosti.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste