Slovenija

Padla je prva ovadba

26. 5. 2015, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je v svoji predvolilni kampanji predvsem izpostavljal poštenost. A kot kaže, je te besede že snedel, zato ga je doletela prva kazenska ovadba. Gre za sporno glasovanje na zadnji seji mestnega sveta, ko so za direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj imenovali županovega prijatelja Tomaža Krišlja. Ovadbo je vložil svetnik Zoran Stevanović.

»Zadeva je precej resna. Na zadnji mestni seji se je med drugim glasovalo tudi o imenovanju županovega prijatelja na mesto direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj. Iz poročila o glasovanju izhaja, da je prišlo do velike anomalije, saj je bil glas tudi od svetnika, ki pravzaprav sploh ni bil fizično prisoten na seji, ker je bil bolan,« pojasnjuje Stevanović in dodaja: »Jaz se nisem ukvarjal s tem, ali je to nastalo iz malomarnosti ali naklepa, dejstvo je, da je tako glasovanje nezakonito. Kot takega bi ga moral župan ponoviti in zadržati izvedbo takšne odločitve, česar pa seveda ni storil.« Govora je o svetniku Jožetu Lombarju, ki ga na omenjeni seji res ni bilo. V zapisniku o glasovanju pa je razvidno, da naj bi odsotni svetnik glasoval za imenovanje novega direktorja kranjskih gasilcev. Na to mesto je bil imenovan Tomaž Krišelj. Po naših informacijah gre za dobrega prijatelja župana Mestne občine Kranj (MOK), ki je bil tudi aktivno vpet v njegovo predvolilno kampanjo. To še posebej bode v oči, saj je Trilar nenehno ponavljal, da v njegovem mandatu ne bo političnih oziroma prijateljskih imenovanj.

Občina odgovarja

Na občini na očitke odgovarjajo, da je bilo na prejšnji seji prisotnih 30 članic in članov sveta MOK, odsotni so bili trije – Nina Kastelic, Jože Lombar in magister Igor Velov. Dan po seji sveta pa je bilo na računalniških izpisih glasovanja zabeleženo, da na glasovalnem mestu 19 svetnica Damjana Piškur ni bila prisotna, uporabljena pa je bila glasovalna naprava številka 20 svetnika Jožeta Lombarja, ki je bil fizično odsoten. »Po pregledu glasovalne naprave je bilo ugotovljeno, da sta bili fizično zamenjani glasovalni napravi 19 in 20, kar je mogoče, ker glasovalne naprave niso trdno pritrjene na mizo. Iz navedenega sklepamo, da je Damijana Piškur vsa glasovanja 6. seje sveta opravila na glasovalni napravi Jožeta Lombarja. Torej je šlo za uporabo napačne glasovalne naprave, kar med sejo ni bilo ugotovljeno. Uporaba napačne glasovalne naprave nikakor ni vplivala na pravilnost ugotovljenih izidov v smislu sprejetja ali zavrnitve sprejetih sklepov,« so zapisali na kranjski občini. Trilar zato poudarja, da je deloval v skladu z občinskim poslovnikom in so vsi sklepi veljavni. Župan pa bo v prihodnje pred začetkom seje pozval svetnike, naj preizkusijo svoje glasovalne naprave.

sta

Seja vprašljiva

Na to temo je sicer ta teden sklicana tudi seja mestnega sveta, ki pa je še pod vprašajem. Medtem ko jo svetniki opozicije zahtevajo, so predstavniki, kot kaže bodoče kranjske koalicije, županu Trilarju poslali odprto pismo, v katerem mu sporočajo, da jih na sejo ne bo. Po njihovem mnenju so tri točke dnevnega reda popolnoma nepotrebne in iz tega sledi, da ni potrebna niti seja. Glede spornega glasovanja, o katerem bi razpravljali na seji, pa pravijo, da so se na sestanku v petek dogovorili, kako bodo zadevo reševali, zato o tej točki ni treba posebej razpravljati. Da je seja potrebna, so še vedno prepričani v kranjskem SDS, ki je sicer tudi zahteval sklic majske seje. Kot nam je povedala svetnica Saša Kristan, je treba stvari priti do dna in o njej razpravljati.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste