Slovenija

Najslabše je, če nasilja ne prijavimo

bb
26. 5. 2015, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novomeška avtobusna postaja je že nekaj let na slabem glasu. Ne le da je zanemarjena in v slabem stanju, vsake toliko časa slišimo tudi za primere nasilja med mladimi, govor pa je celo o drugih nezakonitih dejavnostih, ki naj bi se tam dogajale.

Boris Blaić

Policijska statistika tej sliki pritrjuje le delno. Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin je na včerajšnji novinarski konferenci – »ki ni reakcija na nedavni dogodek (pretep izpred dveh tednov, ki se je končal z zlomljenimi rebri, op. a.), ampak želimo predstaviti ukrepe na tem področju« – povedal, da so letos na avtobusni postaji obravnavali štiri prijave.

»V enem primeru je šlo za prekršek z elementi nasilja, se pravi pretep, imamo en primer kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe in dva prekrška nedostojnega vedenja. Lani smo na avtobusni postaji obravnavali tri primere.« Ogulin poudarja, da so vse prijave preiskali in da so storilce vsakič tudi odkrili.

»Policisti so že dve leti dnevno na avtobusni postaji in ne moremo govoriti, da je to kriminalno žarišče. Reagiramo na vsako prijavo, čeprav so zadeve včasih precej zapletene in ni čisto jasno, kdo je žrtev in kdo storilec. Lani smo denimo pri mladoletniku zasegli teleskopsko palico. Odpeljali smo ga domov, kjer nam je mama povedala, da mu jo je sama podarila za rojstni dan,« pripoveduje Ogulin.

Med varnejšimi

»Dobivamo tudi pripombe, da se nekateri bojijo prijaviti nasilje. To je najslabše. S tem damo moč storilcu. Temu se je treba upreti. Policisti smo doslej raziskali vse primere in smo vredni zaupanja. Ni razloga, da bi se starši bali pošiljati otroke v šolo,« poudarja Ogulin in dodaja, da je Novo mesto varno mesto.

»Analiza, kjer smo Novo mesto primerjali s Celjem, Kranjem in Koprom, je pokazala, da je delež kršitev z elementi nasilja pri nas najnižji – za letos znaša 0,82 primera na tisoč prebivalcev. Najmanj je primerov vandalizma, daleč najmanj je tudi kršitev na javnih krajih,« pravi Ogulin.

Da se varnostna statistika na področjih vlomov in medvrstniškega nasilja izboljšuje, poudarja tudi novomeški župan Gregor Macedoni. »Zavedamo pa se, da neurejenost avtobusne postaje povečuje varnostna tveganja. Mestna občina je lastnik zelo majhnega deleža stavbe, se pa zdaj z drugimi lastniki dogovarjamo za pogodbo o medsebojnih odnosih, s katero bi stavba končno dobila upravljavca. Lastniki morajo za svoje deleže prevzeti odgovornost, občina pa je tudi pripravljena pomagati in stimulirati za posamezne faze obnove,« poudarja župan.

Macedoni je napovedal tudi skorajšnji dogovor z Družbo za upravljanje terjatev bank o najemu t. i. gradbene jame ob avtobusni postaji. Ta sameva že kako desetletje, občina pa bi jo zasula in uredila za čakajoče potnike. Župan je še dejal, da bo občinski svet ta mesec začel obravnavati odlok, ki bo na postaji omogočil namestitev varnostnih kamer.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste