Slovenija

Sanela je garala zastonj

Gabrijel Toplak
25. 5. 2015, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

35-letna Mariborčanka Sanela želi samo tisto, kar ji pripada. Ne samo da ji niso plačali opravljenega dela, vsako jutro je, kot pravi, vstajala ob 5. uri in se na lastne stroške vozila na delo 30 kilometrov daleč. Sanela, mama šoloobvezne hčerke, je na robu obupa.

Gabrijel Toplak
Sanelo je znanka povezala z žensko, ki je iskala delavko za čiščenje. Zdaj ugotavlja, da so jo pošteno izigrali.

Ob zgodbi mlade Mariborčanke Sanele, ki se je po pomoč obrnila tudi na uredništvo Svet24, bi marsikdo pomislil, da v 21. stoletju, ko imamo v državi dovolj različnih inšpekcij in podobnih služb, kaj takšnega res ni mogoče.

Pomagala znanka

»Najraje bi se kar zjokala, saj se bojim, da se lahko poslovim od neizplačanih plač ter neporavnanih davščin in socialnih prispevkov,« je še pred začetkom pogovora poudarila 35-letna sogovornica, ena od mnogih nekdanjih delavk čistilnega servisa Laser Bled, ki so slovensko javnost že leta 2011 opozarjale na bedo in slabe delovne razmere.

»Imam družino, šoloobvezno hčer. Bila sem brezposelna in znanka mi je dala kontaktno številko ženske, ki je iskala delavko za čiščenje. Februarja letos sem jo poklicala in dejala mi je, da je v podjetju Abc Dinamika za Štajersko zadolžena za sprejem kadra, nabavo čistil in nadzora v trgovskih centrih Tuš, kjer naj bi servis deloval. Prosila me je, da bi z delom začela že v ponedeljek, saj je delavka na bolniškem in bi jo nadomestila. Pojasnila mi je, da je urna postavka 3,5 evra in da mi bodo povrnjeni prevozni stroški. Imela bi še možnost ostati, saj naj bi ta delavka bila pri njih do konca marca. Za delo v Račah sem podpisala podjemno pogodbo za februar, pozneje še se za marec, s 1. aprilom pa pogodbo o zaposlitvi za 3 mesece. Pogodbe so mi pošiljali po pošti in podpisane sem jih vračala. Prva pogodba je bila na čistilni servis Abc dinamika, druga na Laser Grupa, oboje pa je bilo poslano z Bleda, kjer naj bi imeli sedež podjetja,« pojasnjuje Sanela, ki dodaja, da je delala ves čas do konca marca, ko je doživela šok.

Gabrijel Toplak

Plačilo za opravljeno delo

Kar naenkrat so jo poklicali z Bleda in ji rekli, da je izgubila službo, saj so prekinili pogodbo s Tušem. »To nekako razumem, a ne tega, zakaj mi nihče ne pomaga, saj sem dva meseca delala brez plačila. Ko sem klicala na Bled, sem odbila odgovor, da denarja ni, saj jim Tuš naj ne bi plačal. na začetku aprila pa spet doživim šok. Podjetje, ki ne deluje več kot najeto v supermarketu, me prijavi na ZZZS, da mi začne teči zavarovanje. Naslednji dan pa dobim pošto, v kateri piše, da naj nemudoma podpišem en izvod sporazumno razveljavljene pogodbe o zaposlitvi, saj naj bi se z direktorjem podjetja dogovorila za sporazumno razrešitev. Groza. Ne zahtevam nič drugega, kot plačilo za opravljeno delo. Vsak dan sem vstajala ob 5. uri, se na delo, ki sem ga opravljala vestno in pošteno, vozila 30 kilometrov, zato da je nekdo zdaj bogatejši za 1000 evrov, meni in otroku pa je 'vzel' kruh,« je sklenila Sanela. Obrnila se je na več inštitucij, a ji za zdaj ni pomagal nihče.

Delitve najverjetneje ne bo

V podjetju Abc Dinamika so telefoni zvonili v prazno, na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije pa je zapisano, da je bil subjekt izbrisan iz Poslovnega registra Slovenije. Andrej Brezavšček, upravitelj v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije, pa je kot stečajni upravitelj podjetja GRUPA 8 v stečaju dejal: »Upniki v stečajnem postopku svoje terjatve uveljavljajo tako, da jih v 3 mesecih od objave oklica o začetku stečajnega postopka prijavijo v stečajni postopek, upravitelj terjatve preizkusi in objavi seznam preizkušenih terjatev. Če je delavka terjatve prijavila v stečajni postopek, bo prejela plačilo, če bo stečajna masa zadoščala za plačilo. Če je delavka delo izgubila, ker je njeno delo postalo nepotrebno zaradi začetka stečajnega postopka, je lahko pridobila izplačilo treh plač pred prenehanjem delovnega razmerja od Jamstvenega in preživninskega sklada. Kot kaže, v predmetnem stečajnem postopku ne bo prišlo do nikakršne delitve, saj se stečajna masa ni izoblikovala in tudi ni pričakovati, da bo upravitelj izterjal terjatve do dolžnikov.«

Iz Tuša pa so sporočili, da so pred časom res sodelovali z omenjenima čistilnima servisoma, do katerih so poravnali vse zaračunane obveznosti.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste