Slovenija

Sodba v prid delavcem

Janja Ambrožič
15. 5. 2015, 18.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sodišče je prisluhnilo nekdanjim zaposlenim v Zavodu Regio in odločilo, da sta Davor Radej in Zavod Regio kriva, da sta kršila pravice delavcev. Dobila sta pogojni kazni – Radej osem mesecev zapora v preizkusni dobi dveh let, Zavod Regio pa denarno kazen 20 tisoč evrov, ki pa ne bo izrečena, če v prihodnjih dveh letih ne bo vpleten v nova kazniva dejanja.

Janja Ambrožič

Sodba še ni pravnomočna, saj se tako Radej kot krški Zavod Regio nanjo lahko pritožita, je pa sodišče na ta način podprlo zaposlene, ki v letu 2012 tri mesece zapored niso dobili rednih plač in drugih nadomestil: regresa, prevoza na delo in povračila za malico.

Sodnica Marija Breznik je ob izreku sodbe poudarila, da se je Radej zavestno odločil, da delavcem v kritičnem obdobju ne bo redno izplačeval plač in nadomestil, medtem ko je v istem času samo Davorju Račiču kot zunanjemu sodelavcu in študentskemu servisu Pikakom izplačal več, kot je dolgoval zaposlenim (Račiču 7760 evrov, servisu pa 26.600 evrov).

Zunanji svetovalec

Na zadnji obravnavi so zaslišali Račiča, 38-letnega elektrotehnika iz Brežic, ki je bil pred Radejem direktor omenjenega zavoda, pozneje pa je zanj delal kot zunanji svetovalec. »V letu 2012 sem kot s. p. sodeloval pri novih projektih in nekaterih, ki so bili že v zagonu. Predvsem sem se ukvarjal s kopališčem v Brestanici. Zavod je takrat imel večji upad prihodkov od razpisov in oglaševanja. Tudi na kopališču, kjer sem sodeloval z vodjo kopališča in vodjo gostinstva, so se prihodki zmanjšali,« je povedal Račič, ki je uvodoma okrcal novinarje, češ da so njihove objave navaden konstrukt.

Dejal je, da mu je v letu 2012 Zavod Regio nakazal le okoli polovico zasluženega denarja, dolguje mu še približno šest tisočakov. »Direktor me je obveščal o težavah, pogovarjala sva se o tem, da je treba redno plačevati vse, kar je pomembno za delovanje bazena, ki je prinašal dobiček,« je omenil Račič, ki je po navedbah tožilke Andreje Haler z Zavodom Regio leta 2010 podpisal pogodbo, v kateri sta določila mesečno plačilo tisoč evrov. Ob tem je Račič pojasnil, da nakazil ni dobival mesečno, ampak po zaključku projektov, za katere je prepričan, da jih zaposleni ob svojem rednem delu ne bi mogli voditi.

Radej in zdajšnji direktor Zavoda Regio Rok Umek sta izpostavila, da ju je sojenje in vse, kar se je v medijih pisalo o njiju, zelo prizadelo. »Nikoli v življenju nisem hotel nikomur storiti hudega. V letu 2012 sploh nisem dobil plače, podjetje mi je dolžno še za leto prej,« je rekel Radej, Umek pa, da ne gre pozabiti, da je imel zavod v letu 2012 kar 80 tisoč evrov izgube.

Zavod Regio je po navedbah njegovega zagovornika trenutno brez premoženja, nima niti transakcijskega računa niti zaposlenih. »Vse, kar je še odprto, je kupnina, ki jo bo občina Krško nakazala za inventar na bazenu Brestanica, gre za 7767 evrov, vendar pa se položaj zapleta, kajti zavod bi moral izstaviti e-račun, tega pa ne more, ker nima računa.«

Dolg šest tisočakov

Tožilka je dejala, da naj bi zavod na račun delavcev pridobil okoli 21 tisoč evrov koristi, vendar pa so premoženje postopoma prodajali, zato so bili delavci v veliki meri že poplačani. Zdajšnji direktor ocenjuje, da jim dolgujejo le še okoli 6500 evrov.

V slabem desetletju je Zavod Regio na različnih razpisih pridobil 1,2 milijona evrov. Med drugim je bil upravljavec brestaniškega bazena, organizator različnih prireditev in dejavnosti za mlade. Iz supervizorja je razvidno, da so z njim finančno sodelovale tako posavske občine kot zavod za zaposlovanje in Regionalna razvojna agencija.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste