Slovenija

Čebelarji zaradi rojenja čebel prosijo za pomoč

STA/J.P.
7. 5. 2015, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Počasi prihaja čas rojenja čebel, naravnega razmnoževanja čebeljih družin. Ker veliko rojev čebelarjem uide, zaradi česar so prepuščeni sami sebi in kmalu propadejo, čebelarji prosijo za pomoč ljudi. Če kdo opazi roj, naj to sporoči Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS), ki bo poskrbela, da ga bo bližnji čebelar rešil pred propadom.

Dolenjski list

Čebelja družina se pri rojenju razdeli na dva dela - en del ostane v panju, drugi pa ga zapusti. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje, ostale čebele pa ostanejo v panju in čakajo, da se iz pokritih matičnikov izvali mlada matica, se oplodi in začne zalegati nove čebele, so sporočili iz ČZS.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Čebelarji roj rešijo tako, da pod njega postavijo t. i. ogrebalnik in močno udarijo po veji, na kateri sedi, roj pa pade v ogrebalnik.

Roj je popoln naraven začetek nove čebelje družine, ki prinese s seboj vse, kar mlada čebelja družina potrebuje za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege. Zato je treba roju priskrbeti novo domovanje.

Čebelarji roj rešijo tako, da pod njega postavijo t. i. ogrebalnik in močno udarijo po veji, na kateri sedi, roj pa pade v ogrebalnik. Če se nahaja na težje dostopnem mestu, ga lahko ogrebejo tako, da dajo v ogrebalnik sat z mlado zalego, ki privablja roječe čebele.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja