Črna kronika

'Happy happy' in življenje v miru in harmoniji

tr
7. 5. 2015, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se odvija tožba, v kateri Tamara Dolamič terja 25 tisoč evrov od podjetnice Špele Peternel oziroma njenega podjetja Sina 5. Peternolova je v javnosti bolj poznana po sekti Happy. Tožnica meni, da njen denar ni bil porabljen za projekte, temveč za luksuzni način življenja direktorice Peternelove.

google

O Peternelovi oziroma njeni sekti Happy (kar v slovenščini pomeni srečen), je bilo v medijih prelitega kar nekaj črnila. V javnosti je postala znana po izvajanju tako imenovanih terapevtskih treningov, na katerih so članom svetovali, naj pozitivno mislijo in čim pogosteje ponavljajo angleško besedo happy. Privržencem je za letne treninge zaračunavala po 14.400 evrov, za tečaj numerologije od 700 do 1200 evrov. Po neuradnih podatkih naj bi podjetnica članom obljubljala, da bo denar vložila v neko »oazo, kjer bodo živeli v miru in harmoniji«, in v ustanavljanje raznih wellness centrov po Ameriki. Pozneje so njeni načrti padli v vodo.

V dveh mesecih ustvarila za 50 tisoč evrov prometa

Med udeležence treningov je spadala tudi Dolamičeva. V letih 2010 in 2011 je podjetnici nakazala skupno 25 tisoč evrov. V zameno je bila deležna vsakodnevnega intenzivnega treninga, ki naj bi ji na vseh področjih zagotovil fenomenalne življenjske rezultate. Dolamičeva je s toženo stranko še sklenila pogodbo za poslovno sodelovanje.

Tako je tožnica pridobivala nove stranke za udeležbo na energetskih programih Špele Peternel in za svoje delo prejemala provizijo. Uspelo naj bi ji angažirati okoli deset strank. V dveh mesecih naj bi naredila za 50 tisoč evrov prometa. Tožnica trdi, da je od tega prometa prejela le dva tisoč evrov provizije, ostalo pa naj bi bila kompenzacija za udeležbo na intenzivnih energetskih treningih. Tožnica v tožbi še trdi, da v določenem obdobju, četudi je pripeljala nove stranke, skoraj pol leta ni prejemala izplačil za opravljeno delo, vse s pojasnili, češ da ni dosegla norme, to je 50 strank pripeljati na energetski program. Po mnenju Dolamičeve je bil njen denarni vložek in vložek ostalih udeležencev, nekateri so menda izročili sto tisoč evrov, v veliki meri namenjen luksuznemu načinu življenja Špele Peternel.  

Zapustila partnerja, prijatelje, sorodnike

Tožnica še navaja, da ji je Peternelova dejala, da mora iz rok izpustiti vse ostale projekte in se popolnoma predati njenim sporočilom. Posledično se je ob vsakodnevnem popolnem angažiranju v sekti njeno življenje vse bolj zapletalo. Rezultat je bil, da je Dolamičeva zapustila partnerja, s katerim je živela šest let, izgubila stike z večino prijateljev in sorodniki ter opustila študij. Naposled je v začetku aprila 2012 sprejela odločitev, da prekine sodelovanje s podjetjem Sina 5. Podjetnica odgovarja na tožbo, da držijo Dolamičeve trditve glede obiskovanja energetskih treningov, a ji pri tem nikoli ni bilo zagotovljeno, da bo dosegla fenomenalne življenjske rezultate na vseh področjih, ampak ji je bil predstavljen program, po katerem bo mogoče izboljšati kvaliteto življenja. Poleg tega je tožnica prejemala višjo provizijo, kot zatrjuje.

Tudi v kazenskem postopku

Početje podjetnice so pod drobnogled vzeli policisti. Kot so zapisali v sporočilu za medije avgusta 2013, so ji oškodovanci med letoma 2008 in 2011 za storitve plačali približno 2,7 milijona evrov. Na podlagi kazenske ovadbe so tožilci spisali obtožnico, ki je pravnomočna. Tožilstvo ji v njej očita pet poslovnih goljufij in kaznivo dejanja pranja denarja.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste