Slovenija

Se Tina Maze umika?! Spregovorila tudi njena mama

STA/J.P.
7. 5. 2015, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Najboljša slovenska športnica Tina Maze je sporočila, da si bo vzela leto dni premora, preden bo sprejela odločitve o koncu ali nadaljevanju tekmovalne poti v alpskem smučanju. "Ker še nisem uradno naznanila mojih načrtov za prihodnost, se mi zdi, da je primerno, da o tem povem več s tem sporočilom," je zapisala Mazejeva.

Arsen Perić

"Po šestnajstih dolgih in uspešnih sezonah, ko sem trenirala in tekmovala v vseh disciplinah mislim, da moje telo in um potrebujeta daljši počitek kot po navadi. Vzela si bom leto dni premora preden sprejmem nadaljnje odločitve. Čas bom izkoristila tudi za to, da dokončam diplomo, nekaj pa ga bom namenila tudi marketingu in komunikacijskim aktivnostim s partnerji: Stöckli, Milka, Fila, Alpina Watches, I Feel Slovenia, Zlatarna Celje ter drugimi projekti, ki jih imam v mislih. Na tem mestu bi se vam rada iskreno zahvalila za veliko podporo v vseh teh letih. Upam, da razumete in spoštujete mojo odločitev. O nadaljnjem razvoju dogodkov vas bom obveščala. Želim vam lepo poletje. Iskreno vaša. Tina," je sporočila Mazejeva, ki je 2. maja napolnila 32 let.

Doslej je osvojila štiri olimpijske medalje, po dve zlati in srebrni, štiri zlate ter pet drugih mest na svetovnih prvenstvih, zmagala je v skupnem seštevku svetovnega pokala ter je s tem najboljša slovenska športnica vseh časov; 2. maja bo dopolnila 32 let.

Tina je v torek stopila na oder Križank, skupaj s skupino Šank Rock!

Zadnjič je najboljša slovenska športnice vseh časov v svetovnem pokalu nastopila 22. marca letos, ko je bila tretja v veleslalomu na finalu v francoskem Meribelu in je v skupnem seštevku osvojila drugo mesto.

Študentka na Pedagoški fakulteti v Mariboru, ki je kot vrhunska športnica zaposlena v policiji, je osvojila dve zlati olimpijski medalji lani v Sočiju (veleslalom, smuk), leta 2010 pa je bila dvakrat srebrna na olimpijskih igrah v Vancouvru (veleslalom, superveleslalom). Na svetovnem prvenstvu letos v Beaver Creeku je bila zlata v alpski kombinacij in na smuku ter srebrna na superveleslalomu, zlata je bila še v Schladmingu leta 2013 (superveleslalom) in Garmisch-Partenkirchnu 2011 (veleslalom). Druga mesta je zabeležila še na SP v Schladmingu 2013 (superkombinacija, veleslalom), Garmisch-Partenkirchen 2011 (superkombinacija) in Val d'Iseru 2009 (veleslalom).

V svetovnem pokalu je v sezoni 2012/13 je osvojila edini veliki kristalni globus za skupno prvo mesto za slovensko alpsko smučanje, s 2414 osvojenimi točkami pa je krepko presegla rekordni izkupiček med vsemi na svetu. Tedaj 13 let star rekord Avstrijca Hermana Maierja (2000 točk) je presegla za več kot 400 točk in slavila tudi skupna prva mesta v veleslalomskem, superveleslalomskem in kombinacijskem seštevku ter drugi mesti v slalomu in smuku. Le še pet smučark je poleg nje zmagalo v vseh petih disciplinah in je ena od treh, ki jim je to uspelo v eni sami sezoni. Po letošnjem SP v ZDA je prišla v ženski konkurenci na sedmo mesto po številu in žlahtnosti odličij vseh časov.

Na lestvici najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov je po žlahtnosti odličij na drugem mestu za slovitim telovadcem Leonom Štukljem, ki ima v zbirki 17 kolajn in dve zlati več od Korošice. Tako kot drugi izjemni telovadec Miroslav Cerar, ki je sicer s 30 odličji na velikih tekmovanjih prvi v Sloveniji in tudi med najboljšimi na svetu, je osvojila šest zlatih medalj. V samostojni Sloveniji je s štirimi olimpijskimi medaljami po številu medalj izenačena na prvem mestu z nekdanjih legendarnim veslačem Iztokom Čopom, ki pa ima zlato, srebrno in dve bronasti medalji. Petkrat je bila doslej izbrana za najboljšo slovensko športnico leta (2005, 2010, 2011, 2013 in 2014).

Šestnajst sezon je nastopala v svetovnem pokalu in dosegla 26 zmag, od tega štiri v slalomu (Lenzerheide, 18. 3. 2011, Maribor 27. 1. 2013, Ofterschwang 10. 3. 2013, Levi 15. 11. 2014), 14 v veleslalomu (Sölden 26. 10. 2003, Maribor 22. 12. 2005, Santa Caterina 8. 1. 2005, St. Moritz 22. 1. 2005, Sölden 22. 10. 2005, Maribor 10. 1. 2009, Aare 13. 3. 2009, Garmisch-Partenkirchen, 11. marca 2010, Sölden 27. 10. 2012, Aspen, 24. 11. 2012, St. Moritz, 9. 12. 2012, Courchevel, 16. 12. 2012, Lenzerheide, 17. 3. 2013, Are, 12. 12. 2014), eno v superveleslalomu (St. Anton, 13. 1. 2013), tri v superkombinaciji (Trbiž, 4. 3. 2011, St. Moritz, 7. 12. 2012, Meribel, 24. 2. 2013) in štiri v smuku (St. Moritz, 2. 2. 2008, Garmisch-Partenkirchen, 2. 3. 2013, Cortina d'Ampezzo, 25. 1. 2014, Lake Luise, 5. 12. 2014).

Sonja Maze: Ne morem biti bolj ponosna mama

Sonja Maze, mama najboljše slovenske športnice Tine Maze, je o enoletni prekinitvi kariere njene hčerke dejala, da je po eni strani to tudi dober občutek, saj bodo zdaj več skupaj. Ponosna je na njene izjemne tekmovalne uspehe, tudi na to, da sedaj končuje študij na pedagoški fakulteti v Mariboru, vesela pa, ker ni imela težjih poškodb.

"Glede na to, da ni bila veliko doma, je zame lepa stvar to, da bomo zdaj več skupaj. To je dober občutek. Tini pa želim, da se malo spočije in predela stvari v svoji glavi. Kako pa se bo odločila glede nadaljevanja športne poti, pa ne vem. O tem se bo odločila sama, tudi zdaj je odločitve sprejemala sama," je dejala Sonja Maze.

"Pred mano je najverjetneje zadnja sezona ... Že nekaj časa se šalim ... Da bom končno dovolj zrela, da odpadem kot hruška. Ko sem omenila to mami, mi odgovori kratko in jedrnato, da hruška odpade takrat, ko je najboljša in najbolj dobra," je v blogu pred sezono zapisala Mazejeva. 

Posnela je svojo pesem Moja pot je moja odločitev, v torek pa je bila v Križankah, kjer je prepevala ob boku s skupino Šank Rock.

"Njeni uspehi. Tu ni kaj dodati. Spremljali smo jo od njenih začetkov in doživeli tako lepe stvari, da se jih bomo spominjali celo življenje. Nimam pravih besed za vse. Ob vsem pa je ostala sorazmerno zdrava. Tekmovala je tudi z mislijo, da je zdravje na prvem mestu. Veliko je naredila za to. Ni dovolj, da ima dobre osnove, ampak je za to veliko naredila sama, s pomočjo njene ekipe. Tudi z dobro kondicijo in drugim, kar sodi zraven. Ni sicer brez zdravstvenih težav, ki pa so za navadne smrtnike težje kot zanjo. Toda ni imela večjih poškodb, kar si želi vsak, njej je uspelo," meni Sonja Maze.

Ponosna je tudi na to, da njena hčerka končuje študij. "Zato je njena zgodba še lepša. Zaradi smučanja ni imela veliko časa, kljub temu pa je vztrajna tudi v študiju. Je odločena, da to zaključi, čeprav mogoče v praksi ne bo ostala v pedagoškem poklicu. Ponosna sem nanjo in vem, da bo, kot je treba, zaključila tudi šolanje. Zdaj je doma in se pripravlja za zadnji izpit ter diplomo. Učiti se namesto nje ne moremo, ji pa pomagamo, kot je mogoče, pri drugih stvareh. Ne morem biti bolj ponosna mama."

Tina Maze se je šest let učila igrati klavir, to svoje glasbeno znanje pa je že prikazala tako na odru Cankarjevega doma, ko je zaigrala vse najboljše ob rojstnem dnevu Petre Majdič na prireditvi Športnik leta, kot na glasbenih odrih doma in po svetu. Posnela je svojo pesem Moja pot je moja odločitev, v torek pa je bila v Križankah, kjer je prepevala ob boku s skupino Šank Rock.

"To je bila kar dobra fešta. Nastala je spontano, z Matjažem Jelenom sta namreč že dolgo prijatelja in ji je pomagal tudi pri njeni pesmi. Tako je, kot sem dejala, spontano nastalo njuno sodelovanje. Še včeraj je podoživljala stvari iz nastopa v Križankah in je dejala, da je bilo lepo. Je pa tudi ona dala počastila Šank Rock in njihovo vrnitev na glasbene odre. Njena ljubezen je tudi glasba, ki je doma v napi družini, saj je tudi oče Ferdo glasbenik," je zaključila Sonja Maze.

Val tvitov ob novici o tekmovalnem premoru Tine Maze

Današnje sporočilo najboljše slovenske športnice Tine Maze, da si bo vzela leto dni premora, preden bo sprejela odločitve o koncu ali nadaljevanju tekmovalne poti v alpskem smučanju, je sprožil val odzivov na spletnem družbenem omrežju Twitter. Odzivajo se tako mediji z vsega sveta kot športniki, podporniki in ljubitelji športa. 

Na odločitev Tine Maze so se med prvimi odzvale tudi njene tekmice. Avstrijka Anna Fenninger je Tini v tvitu zaželela vse najboljše pri prihodnjih odzivih in dodala: "Upam, da se spet vidimo! Morda na tekmi :) objem".

Da gre za odmevno novico na svetovni ravni, dokazujejo brezštevilne objave medijev z vsega sveta. Francoska tiskovna agencija AFP je denimo informacijo o Tinini odločitvi objavila kot izredno novico.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste