Slovenija

Wolfu očitajo pranje denarja v višini 2,3 milijona evrov

STA/G.G.
30. 4. 2015, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Mariboru so danes potrdili informacijo, da je specializirano državno tožilstvo pri njih vložilo zahtevo za preiskavo zoper poslovneža Walterja Wolfa zaradi suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja. "V zvezi z navedeno zahtevo za preiskavo odločitev še ni bila sprejeta," so povedali za STA.

Mediaspeed
Wolfu, ki je trenutno v Kanadi, očitajo pranje denarja v zadevi Patria v višini 2,3 milijona evrov.

Po sredinem poročanju POP TV naj bi finska Patria leta 2007 svojemu posredniku v poslu z osemkolesniki Hansu-Wolfgangu Riedlu za provizije nakazala 3,6 milijone evrov, Riedl pa naj bi naprej 2,3 milijona Wolfu nakazal na avstrijsko banko. A na banki se je zapletlo, saj je ta zahtevala dokumentacijo o izvoru denarja. Ker Wolf banki ni dostavil dokumentacije, je ta obvestila avstrijski urad za preprečevanje pranja denarja.

Preiskavo v Avstriji je sprožil ravno poskus Wolfa in Riedla februarja 2007, da bi z Wolfovega osebnega računa dvignila 2,3 milijona evrov, vendar je banka v Lipnici zavrnila izplačilo. Nekdanji uslužbenec banke je na sojenju v zadevi Patria leta 2012 tudi pričal.

Wolf in Riedl naj bi medtem denar prenakazala nazaj na Riedlovo podjetje RHG, od tam pa na račun Wolfovega podjetja ICB v Liechtenstein. Del denarja naj bi šel celo tajskemu poslovnežu, del, in sicer 900.000 evrov gotovine, naj bi bil namenjen za podkupnine v Sloveniji, poroča POP TV. Domnevno v kovčku naj bi bankovci prišli v roke Jožeta Zagožna, dodajajo.

Wolf, vpleten tudi v sojenja v zadevi Patria v Sloveniji in Avstriji, je po informacijah POP TV edini osumljenec domnevnega pranja denarja.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in izdalo mednarodno tiralico. Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu obsojeni na zaporno kazen, ustavno sodišče pa je sodbe prejšnji teden razveljavilo. Zagožen je po hudi bolezni umrl, o izročitvi Wolfa pa bo kanadsko sodišče odločalo julija.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli. Wolf je tako na sojenju na Dunaju kot v Sloveniji zanikal vse obtožbe.

Walter Wolf se je rodil leta 1939 v Gradcu nemškemu očetu in slovenski materi. Del otroštva je preživel v Mariboru. Leta 1960 se je preselil v Kanado, kjer si je z naftnimi posli prislužil veliko premoženje. Svetovno znan je postal v 70. letih minulega stoletja s svojo ekipo v tekmovanju Formule ena.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste