Zanimivosti

Je to najbolje varovana vatikanska skrivnost?

R.T.
30. 4. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Papeža Janeza VIII. bi si kaj lahko drugače zapomnili, če ne bi srednjeveški kroniki zabeleži, da je bil, ko je govora o papežih, nekaj posebnega. Je res mogoče, da se je uspelo ženski infiltrirati v osrčje Rimskokatoliške cerkve in postati papež?

Wikipedia

Prvo takšno omembo je mogoče zaslediti na straneh knjige iz 13. stoletja, naslovljene s Sedem darov Svetega duha, katere avtor je bil Francoz iz Dominikanskega redu, Štefan Bourbonski. Po zapisanem v knjigi sodeč je vladala vse od začetka 12. stoletja pa do trenutka, ko naj bi med javno procesijo rodila otroka. Po eni različici naj bi takoj umrla, po drugi naj bi z njo opravilo razjarjeno ljudstvo (množica naj bi jo bodisi kamenjala bodisi raztrgala), po tretji pa naj bi jo zaprli v samostan. Kot pravi legenda, so se papeške službe od takrat naprej sporne ulice izogibale; da pa bi se izognili še podobnim incidentom, naj bi od takrat morali novoizvoljeni papeži sesti na prirejen sedež, da se lahko eden od kardinalov prepriča o njihovem spolu. Vendar pa je to le ena od različic zgodbe.

Wikipedia

Jakob Kallenberg: Papežinja Ivana pri porodu.

Papežinja Ivana

Legenda pravi, da se je na sam vrh Rimskokatoliške cerkve nekoč povzpelo v moškega napravljeno dekle. Kot Janez VII., Janez VIII. (najpogosteje se omenja to ime) ali Janez Angleški naj bi vladala po smrti Leona IV. Papežinja Ivana, kot so jo porogljivo imenovali, se pojavlja v leksikonih in romanih ter resnejših zgodovinskih delih. Bila naj bi hčerka nekega angleškega pridigarja, ki je živel v Mainzu v Nemčiji. Dobro izobražena je, ko je bila godna za možitev, preoblečena v moškega pobegnila s svojim prijateljem. Skupaj sta obredla celotno Evropo, nato pa končala v Atenah. Tam je izpilila svojo grščino in znanje o umetnosti. Ko je njen ljubimec umrl, je odšla v Rim, kjer je pod imenom Janez Angleški ustanovila svojo šolo. Učenost in pobožnost sta jo popeljala do papeškega naziva po smrti Leona IV. Vlada naj bi dve leti, ko naj bi se zapletla z enim od svojih zaupnikov in zanosila. V kroniki dominikanskega kronista Martina Opavskega celo piše, da naj bi papeževala dve leti, en mesec in štiri dni, nato pa po porodu med procesijo umrla.

Koliko je res na tem

Legenda je nekaj stoletij veljala za verodostojno, a so znanstveniki pozneje zaključili, da gre najverjetneje za izmišljotino. Tu je še datum smrti Leona IV. in izvolitve Benedikta III., med katerima je le nekaj dni razlike. Da bi nekdo vmes vladal več let, se zato zdi le malo verjetno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste