Slovenija

Napad z belim prahom na slovensko politiko

Simon Rosc
30. 4. 2015, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Včeraj je bilo na šestih naslovih državnih organov v Ljubljani in na enem v Kopru obsedno stanje. Iz nekaj poštnih pošiljk, ki so jih prejeli, se je usul prah. Intervencija je bila zahtevna in največja te vrste do zdaj.

STA

Med 8.45 in 9.45 so na policijskih postajah brneli telefoni. Razlog – pošiljke s sumljivo vsebino. Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da so policisti na vseh lokacijah nemudoma začeli vse potrebne ukrepe in aktivnosti, ki so predpisani za takšne primere. To pomeni, da so zavarovali kraj in v aktivnosti vključili gasilce, oddelek za protibombno zaščito specialne enote Generalne policijske uprave in zaposlene na ljubljanski veterinarski fakulteti.

sta

Huda ura na petih lokacijah

Pisemske pošiljke s sumljivo vsebino so prejeli na vladi, v uradu predsednika republike, DZ, na ministrstvu za finance in za delo ter na ljubljanski in koprski občini, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Sumljivo pošiljko so prejeli tudi na koprski občini, kjer pa so stavbo evakuirali in zadržali tri osebe, ki so bile v stiku s pošiljko. Policija prostorov na drugih institucijah, na katere so bile naslovljene pošiljke, ni izpraznila. Tiste, ki so bili v stiku s pismi, pa so izolirali od ostalih.

sta

Tudi delo je sicer povsod potekalo normalno, zapečatili so le pisarne, v katerih so bile pošiljke. Tudi seja vlade, ki je bila na sporedu, je potekala povsem brez težav. Na ljubljanski občini so spomnili, da je takšno početje pošiljateljev nespametno, saj tudi če so pošiljke namenjene političnim osebam, jih vedno pred njimi odprejo zaposleni, ki so zaradi tega izpostavljeni morebitni nevarnosti, poleg tega pa je ovirano še njihovo delo.

sta

Vilfan o resnih grožnjah

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Peter Vilfan je v izjavi ocenil, da gre s sumljivimi pošiljkami institucijam morda tudi za sporočilo politiki in še komu drugemu. Je pa treba po njegovih besedah razmišljati o tem, ali gre morda za resno grožnjo, ki se ne nazadnje počasi približujejo tudi Sloveniji. Spomnil je na ponedeljkov dogodek v Bosni in Hercegovini.

STA

Velik zalogaj za gasilce

Po besedah vodje intervencije iz Gasilske brigade Ljubljana Gorazda Breskvarja takšnih intervencij v toliko institucijah naenkrat v Ljubljani še ni bilo. V prostore institucij so vstopali po vrsti. Najprej tam, kjer je bila pošiljka razsuta, sicer pa po vrsti, kot so institucije prijavile prejem pošiljke. Najprej so se pristojne enote podale na vlado in k predsedniku republike. V akciji je sodelovalo okoli 20 gasilcev, vpoklicali so še dodatno izmeno in nekaj društev, če bi prišlo še do podobnih dogodkov. Vse vzorce, ki so jih pobrali, so posredovali v analizo v laboratorij na Inštitut za mikrobiologijo in parazitologijo veterinarske fakultete.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste