Slovenija

Združena levica vam odpusti vaše dolge!

Luka Tetičkovič
8. 4. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Združena levica v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o enkratnem odpisu dolgov, s katerim želijo hkrati razbremeniti najrevnejše. Glede predvidenega proračunskega izpada nimajo projekcij, domnevajo, da se bo povišala potrošnja najrevnejših.

M24/Arsen Perič

Po vzoru držav članic Evropske unije, Hrvaške, Madžarske in Grčije, ter nečlanic Islandije in Makedonije bi v ZL za najrevnejše sloje prebivalstva radi uvedli mehanizem odpisovanja dolgov komunalnim in telekomunikacijskim podjetjem ter podjetjem, ki dobavljajo elektriko, plin, ogrevanje in podobne storitve.

Predlog je na tiskovni konferenci predstavil poslanec ZL Luka Mesec. Argumentiral ga je s številkami, po katerih v Sloveniji 291.000 prebivalcev živi pod pragom revščine, v podobni situaciji je po njegovih besedah tudi 75 odstotkov gospodinjstev.

Navajal je tudi podatke zasebnega mobilnega operaterja Si.Mobil, ki ima trenutno odprtih 214.000 računov uporabnikov, ki teh ne morejo plačati. V skupnem znesku ti računi znašajo kar 22 milijonov evrov terjatev. Javni zavod Radiotelevizija Slovenija ima po trditvah Mesca v svojih bilancah pet odstotkov naročnikov, ki s plačilom prispevka za RTV zamujajo 180 dni. Mesec zato sklepa, da ima vsako dvajseto gospodinjstvo težave s plačevanjem RTV-prispevka.

Nadalje je Javni holding Ljubljana izdal podatek, da več kot 3500 gospodinjstev zamuja več kot 90 dni s plačilom komunalnih in drugih stanovanjskih stroškov. »To se dogaja v najbogatejši regiji v Sloveniji, zato si lahko predstavljamo, kako je šele drugje,« je bil konkreten Mesec.

Mesec je še odgovoril na novinarsko vprašanje, ali temu ne ustreza že institut osebnega stečaja. Tega sicer dojema kot tehnično primernega, a se mu zdi sporen, saj se je izkazal kot travma za posameznike. »To se mi ne zdi kot človeku primerno postopanje s krizo,« trdi Mesec, »omogočiti moramo sistemski ukrep odpisa dolgov vsem, ki to potrebujejo.«

Thinkstock

Kot sistemski ukrep zato v parlamentarno proceduro pošiljajo omenjeni zakon, pri tem pa poudarjajo, da je zamišljen in napisan tako, da k odpisu motivira tudi upnike. Ti bodo pri odpisu upravičeni do davčnih olajšav pri davku na dodano vrednost in davku na dohodek pravnih oseb.

Dolžnike, ki so upravičeni do odpisa dolga, so v zakonu razvrstili v dve kategoriji. V prvi so prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega nadomestila, v drugi pa posamezniki, ki so v zadnjih 12 mesecih prejeli mesečni dohodek, ki je nižji od 593 evrov neto. Za družine zakon predvideva skupni dohodek, pri čemer se mlajši od 14 let opredelijo po količniku 0,3, starejši od 14 let pa po količniku 0,5 tega zneska.

Postopek bi nato potekalo tako: finančna uprava bi sprva poslala poziv podjetjem, ki se ohranjajo z omenjenimi dejavnostmi, rok za to zakon predvideva za konec avgusta. V drugi fazi bi vsi prebivalci in prebivalke RS morali predložiti dokazilo, ali da prejemajo denarno socialno pomoč ali da njihovi dohodki ne presegajo zgoraj omenjenega cenzusa. V tretji fazi bi FU odpisala dolgove.

Predlog zakona mora še vedno potrditi parlamentarna večina, ZL ima namreč le šest poslancev. Mesec meni, da politična volja za predlog zakona je, kar se je pokazalo, ko so ga prvič predlagali na matičnem odboru v DZ.

Arsen Perić/M24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste