Slovenija

Koliko bomo odšteli za regrat in čemaž

Sašo Avramovič, Gabrijel Toplak, Polona Krušec
7. 4. 2015, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sezona regrata in čemaža je v polnem teku. Naša ekipa se je odpravila preverit ponudbo in cene obeh na glavni ljubljanski in mariborski tržnici ter na tržnici v Novi Gorici. Ob tem smo zbrali še nekaj koristnih informacij o tem, kako zdravilna sta in kako ločiti čemaž od šmarnice.

Arhiv Svet24

Regrat nima značilnega vonja in je grenkega okusa. Svež regrat se uporablja kot solata, ki krepi organizem, olajšuje presnovo ter pomaga pri čiščenju krvi. Pospeši predvsem delovanje žolča in jeter ter pomaga pri kroničnem vnetju jeter. Svetuje se, naj, če smo bolni, prežvečimo vsak dan šest regratovih stebel; škoditi ne morejo, koristijo pa lahko zelo. Regratovi peclji so zelo koristni za sladkorne bolnike – vsaj dan naj bi prežvečili 10 stebel, ki jih lahko naberejo od zgodnje spomladi pa vse do zmrzali. Najbolj so učinkoviti peclji cvetočega regrata. Regratovi peclji naj bi celo počasi, a zanesljivo raztapljali žolčne kamne, odpravljali srbečico in akne ter čistili kri.

Arhiv Svet24

TRŽNICA LJUBLJANA
Regrat (kg)   od 8 do 12 EUR
Čemaž (kg)   od 8 do 14 EUR

Čemaž pa prepoznamo po podolgovatih listih in izrazitem vonju po česnu. Med listi zrastejo oglata stebla z belimi zvezdastimi cvetovi v kobulih. Ker ob istem času najdemo tudi čemaževim listom nekoliko podobne, a strupene liste šmarnice, naj neizkušeni nabiralec prvič nabira čemaž s kom, ki zna liste dobro razlikovati. Strupene liste razlikujemo predvsem po tem, da nimajo vonja po česnu in da ima šmarnica na enem steblu po dva podolgovata lista. Čemaž je s svojim diuretičnim učinkom zelo podoben česnu. Spodbuja delovanje želodčnih sokov, zavira gnilobne bakterije in bakterije vrenja, pomaga odstranjevati strupene snovi in težke kovine iz organizma ter čisti kri.

Arhiv Svet24

TRŽNICA MARIBOR
Regrat (kg)  od 4 do 5 EUR
Čemaž (kg)  od 4 do 5 EUR

Naša ekipa se je odpravila na glavno ljubljansko in mariborsko tržnico ter tržnico v Novi Gorici. Stojnice prodajalcev na glavni ljubljanski tržnici so v tem času dodobra založene tudi z regratom in čemažem. Cena kilograma regrata se giblje od 8 do 12 evrov, cena kilograma čemaža pa od 8 do 14 evrov. »Prodaja regrata in čemaža je v tem času podobna lanski. Prodajati sem ju začela pred približno 10 dnevi. Čemaž sicer nabiram v gozdu v bližini Domžal in moram poudariti, da ga je letos kar veliko,« je povedala ena izmed branjevk.

Ob našem obisku mariborske glavne tržnice pa so kljub pestri ponudbi zelenjave in drugih sezonskih vrtnin le redki na prodajnem pultu imeli na voljo tudi regrat in čemaž. Kilogram regrata stane od 4 do 5 evrov, za čemaž pa imajo prodajalci enotno ceno, in sicer en evro za šopek (približno 200–300 g). Za kilogram slednjega bomo tako morali odšteti približno od 4 do 5 evrov. Vlasta Kokol je ocenila, da ljudje tačas skorajda enako povprašujejo po regratu in čemažu, saj ga, kot ji povedo, radi uporabljajo predvsem v solatah, za juhe ali celo namaze. Za kilogram regrata je bilo treba pri Kokolovi odšteti štiri evre, obe zelenjavi pa, kot poudari sogovornica, nabira in pridela doma oziroma v okolici hiše.

Arhiv Svet24

TRŽNICA NOVA GORICA
Regrat (kg)   10 EUR
Čemaž (kg)   10 EUR

V Novi Gorici je ob našem obisku veliko prodajalcev prodajalo običajno zelenjavo, rože, med, sir, le na nekaj stojnicah smo opazili tudi regrat in čemaž. Tako za kilogram regrata kot čemaža bo treba odšteti okoli 10 evrov.

Kako ločiti čemaž od šmarnice?

Čemaž prepoznamo po podolgovatih listih in izrazitem vonju po česnu. Med listi zrastejo oglata stebla z belimi zvezdastimi cvetovi v kobulih. Ker ob istem času najdemo tudi čemaževim listom nekoliko podobne, a strupene liste šmarnice, naj neizkušeni nabiralec prvič nabira čemaž s kom, ki zna liste dobro razlikovati. Strupene liste razlikujemo po tem, da nimajo vonja po česnu in da ima šmarnica na enem steblu po dva podolgovata lista.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste