Slovenija

Cerar namignil, da bo Markeževa morala zapustiti SMC

STA/J.P.
1. 4. 2015, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Premier Miro Cerar ocenjuje, da je bil odstop ministrice za izobraževanje Klavdije Markež, ki se je danes soočila z očitki o plagiatorstvu pri magistrskem delu, edina možnost, njeno ravnanje pa nedopustno. Cerar, ki je tudi predsednik SMC, je ob tem dejal, da Markeževa skoraj zagotovo ne bo mogla ostati v poslanski skupini SMC.

STA

"Z ministrico sem opravil pogovor in takoj, ko sva ugotovila, da je šlo za povsem nedopustno dejanje, je tudi sama ocenila, da je treba storiti potezo in je ponudila odstop, kar je bila edina možnost v tem trenutku," je dejal premier.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Markeževa razmislila o tem, ali bo lahko še opravljala funkcijo poslanke. "To ob tako nedopustnem ravnanju v okviru poslanske skupine SMC skoraj zagotovo ne bo mogoče," je zatrdil Cerar in dodal, da je obstanek Markeževe na poslanskem stolčku odvisen od njene presoje.

redsednik vlade je priznal, da je pri Markeževi šlo za posebej nesrečen primer. "Nisem pričakoval, da bom soočen s takšno situacijo, kajti v fazi preverjanja med razgovori sem dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo," je dejal Cerar in priznal, da je objektivna odgovornost tudi na njem in mora to zadevo sedaj popraviti.

Po njegovih besedah je Markeževo med razgovori za ministrsko mesto povprašal po njenem strokovnem delu in zagotovila mu je, da je na tem področju vse v redu. Izrazil je tudi presenečenje nad dejstvom, da je Markeževa sedaj na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju sama zahtevala preverjanje magistrskega dela. Po Cerarjevih besedah se pri vsem tem postavlja vprašanje, kaj se je na tej fakulteti dogajalo.

Kar se tiče novega kandidata za ministra za izobraževanje, je Cerar zagotovil, da bo že v četrtek začel s konzultacijami, saj da je treba najti rešitev. O imenih še ni želel govoriti.

Markeževa je prejšnji teden na lastno pobudo posredovala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost avtorstva.

Markeževa je zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat, le dva dni po prevzemu poslov odstopila. Da je magistrska naloga novopečene ministrice za izobraževanje, znanost in šport z naslovom Vpliv strukturnih skladov Evropske unije na razvitost regije spodnje Podravje plagiat, je danes najprej poročala spletna Demokracija.

Markeževa je po njihovih navedbah del naloge prepisala iz diplomskega dela diplomanta ljubljanske ekonomske fakultete iz leta 2002 z naslovom Vključevanje Slovenije v strukturno politiko Evropske unije, navajala je tudi iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri.

Markeževa je prejšnji teden na lastno pobudo posredovala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost avtorstva.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste