Slovenija

Kar v vrsto – država nima denarja

Žiga Kariž
26. 3. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kmetje, ki so utrpeli škodo zaradi živali, ki so zaščitene z zakonom, se lahko za odškodnino, ki jim pripada, trenutno zgolj obrišejo pod nosom. Naša država denarja nima in je to postavko preprosto izbrisala iz proračuna. Uradniki dokumentacijo sicer sprejmejo, a namesto denarja kmetom pošljejo zgolj prijazen dopis in kratko obrazložitev.

Arhiv Svet24

Živali je prepovedano namerno, brez opravičljivega razloga ubijati, poškodovati, odvzeti iz narave ali vznemirjati. V Sloveniji zakon dodatno ščiti še kopico živalskih vrst, ki so tako ali drugače ogrožene. To pomeni, da zakon določa še več dodatnih ukrepov in pravnih norm z namenom, da se njihovo stanje ohranja, izboljša ali vsaj ne poslabša. A če katera od živali, ki uživajo pravno zaščito, povzroči škodo, zanjo odgovarja država. Pogoje, kdaj so lastniki upravičeni do odškodnine zaradi škode na premoženju, ki jo povzročijo zavarovane živali, določa zakon o ohranjanju narave.

Tako je pred kratkim enemu od naših bralcev čredo ovac dodobra zredčil ris. Ko je dogodek dokumentiral, je oddal vlogo na Agencijo RS za okolje (Arso), ki je zadolžena za izplačila odškodnin. A namesto denarja je prejel le prijazen dopis, s katerim ga naša država obvešča, da denarja ni.

Izplačila odškodnin za škodo, ki so jo povzročile živali zavarovanih vrst, so v letu 2014 nemoteno potekala do sprejetja Pravilnika o zaključku izvrševanja državnega in občinskih proračunov za leto 2014, ki določa, da neposredni uporabniki proračuna Republike Slovenije lahko v letu 2014 prevzemajo obveznosti do vključno srede, 16. 7. 2014. Od navedenega datuma dalje so bila zato vsa izplačila ustavljena.

Iz leta 2014 je tako ostalo še 650 nerešenih zahtevkov, iz leta 2015 pa dodatnih 56 neizplačanih zahtevkov. Od leta 2005 Arso v povprečju letno obravnava 1000 primerov škode, ki jo lastnikom povzročijo zaščitene živali. V 80 odstotkih škodo povzročijo rjavi medved, volk in ris. Med preostalimi živalskimi vrstami, ki ravno tako povzročajo škodo, pa so med drugim dihur, bober, veverica, krokar, črna vrana, poljska vrana, siva čaplja in labod grbec. Na Arsu ocenjujejo, da bi za izplačilo odškodnin oškodovancem, ki že imajo vloge na Arsu, potrebovali od 150.000 do 200.000 evrov. A ocena je glede na pretekla leta precej skromna. Tako so leta 2011 izplačali za več kot 600.000 evrov odškodnin, v letu 2013 pa skoraj za milijon evrov.

Kaj lahko storijo tisti, ki so tovrstno škodo utrpeli?

Na proračunski postavki Nadomestila in odškodnine so bila tekom priprave Rebalansa za leto 2015, upoštevajoč proračunske limite, ukinjena finančna sredstva, zato odškodnin za škodo, ki so jo povzročile živali zavarovanih vrst, do nadaljnjega ne morejo izplačevati. O tem je Arso z dopisom obvestil vse oškodovance, ki imajo vložen zahtevek za izplačila. Arso bo vse prispele vloge sicer obravnaval, a do izplačil bo prišlo šele, ko bodo sredstva za to ponovno predvidena v proračunu.

Do takrat Arso oškodovancem predlaga tudi večjo mero zaščite in omogoča sofinanciranje dodatnih zaščitnih ukrepov varovanja čred z uporabo premičnih varovalnih ograj in elektromrež, s čimer naj bi se število škod zmanjšalo.

Odgovorni sicer zagotavljajo, da si bodo še naprej prizadevali za čimprejšnjo zagotovitev finančnih sredstev, ki so namenjena izplačevanju odškodnin za škodo, ki so jo povzročile živali zavarovanih vrst. A kot cinično pravi naš bralec, upa, da bodo glede teh prizadevanj razumevajoči tudi v njegovi banki in ob njegovem obisku trgovine.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov