Slovenija

Na slovenskem tržišču vedno več živil s trans maščobami

sta/mv
25. 3. 2015, 16.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Inštitut za nutricionistiko je danes pripravil strokovno konferenco o dobrih in slabih maščobah ter zmanjševanju trans maščob v prehrani. Zadnji rezultati raziskav kažejo, da je na tržišču Slovenije in balkanskih držav vedno več živil, ki vsebujejo te zdravju škodljive snovi, je na novinarski konferenci po dogodku dejal Igor Pravst iz inštituta.

Arhiv Svet24

Kot je poudaril Pravst, se največje količine trans maščob nahajajo v živilih, pripravljenih z uporabo delno hidrogeniranih rastlinskih maščob. Te maščobe lahko predstavljajo celo do 60 odstotkov maščob v določenih izdelkih. Spomnil je, da je bilo že pred več kot stoletjem ugotovljeno, da imajo delno hidrogenirane rastlinske maščobe zelo uporabne lastnosti, saj so manj občutljive na procese staranja in obstojnejše. "A danes vemo, da med omenjenim procesom pride do tvorbe t. i. trans maščob, ki so zelo škodljive za zdravje človeka, saj dokazano povečujejo raven krvnega holesterola ter znatno povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja ter druge kronične bolezni," je pojasnil Pravst. Dnevno zaužitje pet gramov trans maščob ima podoben učinek na povečanje tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, kot če bi vsak dan pokadil od pet do deset cigaret, je opozoril. Medtem ko je količina trans maščob v nekaj državah omejena (Danska, Avstrija, Madžarska), v večini držav EU, vključno s Slovenijo, vsebnost trans maščob v živilih zakonsko ni regulirana in temelji predvsem na prostovoljnem zmanjševanju. Trenutno na ravni EU poteka razprava, kako v prihodnosti zakonsko urejati vsebnost trans maščob v živilih, je še povedal Pravst.

Tudi piškoti in vaflji vsebujejo trans maščobe

Steen Stender z univerzitetne klinične bolnice v Koebenhavnu je povedal, da se v zadnjih letih osredotočajo na raziskovanje količine trans maščob v piškotih in vafljih, kjer se hidrogenirane rastlinske maščobe pogosto uporabljajo. Analiza leta 2012 vzetih vzorcev piškotov v trgovinah v Zagrebu, Sarajevu, Skopju in Ljubljani je pokazala, da so piškoti v povprečju vsebovali od štiri do šest gramov trans maščob na 100 gramov izdelka. "Leta 2014 smo to ponovili in ugotovili, da se je vsebnost trans maščob v živilih bistveno povečala," je dejal Stender. Da se tudi v Sloveniji obeta boljša ureditev tega področja je nakazala Marjeta Recek z ministrstva za zdravje. Dejala je, da so v nastajajočo resolucijo o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 uvrstili tudi zmanjšanje vnosa trans maščob. Strokovna konferenca, ki jo je Inštitut za nutricionistiko organizirali ob podpori ministrstva za zdravje, je bila sicer namenjena nosilcem živilske dejavnosti, državnim službam in raziskovalcem. A za konferenco po oceni Pravsta ni bilo velikega interesa, saj se je konference udeležilo 70 ljudi, od tega le 15 iz industrije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste