Svet

Francoski lovec vzletel, da bi pomagal letalu; pilota bila nezavestna

B.K.
25. 3. 2015, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francoska ministrica za promet Segolene Royal je danes potrdila, da je v torek zjutraj vzletel lovec mirage 2000 francoske vojske, da bi pomagal airbusu A320 nemškega prevoznika Germanwings, potem ko je kontrola zračnega prometa izgubila stik s posadko. Na žalost je bil mirage prepozen, ima pa pilot lovca morda koristne informacije.

Reuters

Ob 10.30 dopoldne, ko je bilo letalo nad morjem, je bil radijski kontakt s posadko letala prekinjen. 18 minut kasneje je letalo trčilo v steno pod vrhom Les Trois Eveches nedaleč od smučarskega letovišča La Foux d'Allos.

Reuters

Po neuradnih informacijah naj bi zapisi v črni skrinjici nakazovali, da sta bila pilota večino časa nezavestna, a vendarle je skušal nekdo vmes nekajkrat ustaviti spuščanje letala.

Glavno vprašanje torej je, kaj se je dogajalo v teh 18 minutah, v katerih je letalo izgubilo več tisoč metrov višine, posadka pa - in to zaenkrat vzbuja največ ugibanj - ni poslala nobenega sporočila oz. klica na pomoč.

Alarm je tako sprožila francoska kontrola zračnega prometa na tleh, saj je zaznala nevarno spuščanje letala, in zato je tudi vzletel mirage 2000. Preiskovalci upajo, da ima pilot lovca morda kakšne koristne informacije.

Glede teh sicer računajo v prvi vrsti na črno skrinjico, ki so jo našli v torek zvečer in je snemala dogajanje v pilotski kabini. Čeprav je poškodovana, naj bi jo bilo mogoče popraviti in z nje pridobiti informacije.

Prve ugotovitve naj bi francoski preiskovalci predstavili že danes ob 16. uri na novinarski konferenci.
Nemški tabloid Bild naj bi se medtem dokopal do zaenkrat tajnega poročila o torkovi nesreči, ki ga je iz Francije danes že prejela nemška vlada.

Reuters

Medtem se je oglasil tudi predstavnik finske agencije za varnost v civilnem letalstvu Pekka Henttu, ki pravi, da sta bila pilota airbusa v minutah, ko se je letalo spuščalo in nato trčilo v goro, večino časa nezavestna.

Kot poroča finska javna televizija YLE, naj bi Henttu prišel do informacij, ki so jih francoski preiskovalci že pridobili z najdene črne skrinjice. Ti naj bi nakazovali na zelo nenavadno situacijo - da sta bila pilota večino časa nezavestna, a vendarle je skušal nekdo vmes nekajkrat ustaviti spuščanje letala.

Obstajali naj bi dve možnosti - da sta se pilota nekajkrat ovedla in skušala preprečiti nesrečo, ali pa da se je vmes nekako vključil avtopilot in je skušal ta ustaviti padanje.

Območje bo dva tedna zaprto

Na prizorišču nesreče so trenutno nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik François Hollande in španski predsednik vlade Mariano Rajoy, ki so obljubili, da bodo svojci umrlih dobili odgovore na svoja vprašanja o tem, kaj je botrovalo nesreči.  Območje bo dva tedna zaprto za javnost, da bodo preiskovalci lahko opravili svoje delo, identificirali žrtve in njihove posmrtne ostanke predali žalujočim družinam.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste