Slovenija

Učitelji Osnovne šole Prule ne nameravajo popravljati nalog NPZ

STA
18. 3. 2015, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Osnovna šola Prule je danes Državni izpitni center (RIC) z dopisom obvestila, da njeni učitelji in učiteljice ne bodo popravljali nalog letošnjega nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), v kolikor za to ne bodo primerno plačani. Menijo namreč, da popravljanje omenjenih nalog ne more biti del rednega delovnika učiteljev.

Thinkstock

V dopisu šola RIC obvešča, da umika učitelje, ki so bili prijavljeni za popravljanje nalog NPZ. Do ponovne prijave po navedbah šole lahko pride le, če bo RIC z učitelji sklenil podjemno pogodbo za popravljanje nalog in v pogodbi navedel tudi ceno za opravljeno delo.

Kot namreč pravijo na OŠ Prule, ki jo kot ravnatelj vodi Dušan Merc, delo učiteljev pri popravljanju nalog NPZ ni primerno finančno ovrednoteno. Trenutno je omenjeno delo všteto v njihov 40-urni tedenski delovnik ali pa se jim šteje kot doprinos ur, ki jih lahko koristijo, ko so počitnice.

A na OŠ Prule opozarjajo, da ministrstvo v učiteljev 40-urni delovnik vsako leto doda nekaj novih obveznosti, ki niso del pouka ali priprav nanj, zato seznam teh obsega že tri strani. Tudi doprinosa ur ima večina učiteljev dovolj in ga med počitnicami niti ne more izkoristiti.

Zato v OŠ Prule zahtevajo, da se učiteljem, ki vrednotijo NPZ, slednje primerno plača. Pri tem RIC v dopisu tudi svetujejo, naj šolo ali njenega ravnatelja Merca ne poskušajo "strašiti z nekakšnimi črnimi seznami šol, ki niso ubogljive, ker niso prijavile dovolj učiteljev za popravljanje NPZ", in z inšpekcijskimi pregledi. "Ker to diši po mobingu in ni vredno odnosov med odraslimi ljudmi, pedagogi, hkrati pa dokazuje strah in nemoč ter zavedanje, da ima ustrahovani pač prav," je zapisano v dopisu.

Na RIC so za STA pojasnili, da je popravljanje nalog NPZ s pravilnikom o NPZ v osnovni šoli učiteljeva letna delovna obveznost, torej da je obvezno in se šteje v učiteljev 40-urni tedenski delovnik. Na vprašanje, kaj bodo naredili, če učitelji OŠ Prule nalog kljub temu ne bodo želeli popravljati, pa odgovora za zdaj nimajo.

Opravljanje NPZ je po zakonu obvezno v 6. in 9. razredu osnovne šole. Preizkuse so dolžni popravljati učitelji razrednega pouka v 4. in 5. razredu ter tisti predmetni učitelji, katerih predmeti so v tekočem šolskem letu izvajajo na NPZ. Pri tem učitelji slovenščine in matematike ter učitelji angleščine v 6. razredu naloge popravljajo vsako leto. Vse razpoložljive učitelje mora šola jeseni prijaviti ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, to pa jim v podpis pošlje odločbe, ki so podlaga za vrednotenje.

Nasprotno od učiteljev v osnovnih šolah učitelji v srednjih šolah popravljanje denimo maturitetnih nalog dobijo plačano, prav tako popravljanje zanje ni obvezno.

STA na odziv ministrstva za izobraževanje še čaka. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so opozorili, da so omenjeno problematiko skušali rešiti že s tremi ministri za izobraževanje, vendar so bili pri tem neuspešni. O tej problematiki bodo sicer spregovorili na četrtkovi novinarski konferenci.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste