Slovenija

Prelesnikova: Vsebino avtorskih in podjemnih pogodb profesorjev je načeloma treba razkriti

STA
12. 3. 2015, 22.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vsebino avtorskih in podjemnih pogodb profesorjev "je načeloma treba razkriti, ker gre za porabo javnega denarja", je v Tarči na TV Slovenija dejala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Podobno ocenjujeta minister za javno upravo Boris Koprivnikar in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec.

Po prepričanju Prelesnikove pri razkritju pogodb namreč ne moremo govoriti o tem, da je treba varovati osebne podatke, saj gre za porabo javnega denarja.

Na vprašanje voditelja, kaj se bo zgodilo, če fakultete pogodb kljub temu ne bodo želele razkriti, je Prelesnikova pojasnila, da se bodo prosilci v tem primeru lahko obrnili na informacijskega pooblaščenca, ki bo nato presojal o vsakem primeru posebej.

V oddaji je sicer sodelovala tudi ministrica za izobraževanje v odstopu Stanka Setnikar Cankar, za katero je aplikacija Supervizor razkrila, da je od leta 2003 prejela za nekaj več kot 636.000 evrov avtorskih honorarjev. Na vprašanje voditelja, ali lahko glede na pojasnila Prelesnikove tako pričakujemo tudi razkritje njenih pogodb, je odgovorila: "V tem kontekstu prav gotovo."

Koprivnikar je glede pogodb sprva odvrnil, da o posameznih pogodbah ne želi razpravljati, saj gre tudi za poslovne skrivnosti. Upoštevati pa je treba, od kje je prišel denar in javnost ima pravico izvedeti, kako se denar porablja, je dejal. Štefanec je ob tem pristavil, da seveda so pogodbe, ki so sklenjene z zunanjim naročnikom, ki je zaščitene, so pa tudi pogodbe, ki jih fakulteta sklene s profesorjem in ta ne more biti zaščitena pred javnostjo.

Koprivnikar je ob tem napovedal, da bo država v prihodnje budno spremljala tovrstno delo profesorjev in preverjala zakonitost. Ne more pa država posegati v poslovne odločitve posameznih subjektov, je dejal. Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik pa je ocenil, da sistem ni v redu, zato je napovedal, da ga bodo preverili.

Danes se je v zvezi z omenjenimi honorarji, ki so jim posameznikom izplačevali javni zavodi, preko elektronskega sporočila, ki je zaokrožilo v javnosti, oglasil tudi nekdanji minister za notranje zadeve in profesor na fakulteti za upravo Gregor Virant, ki je zapisal, da je treba pridobivanje sredstev na trgu vzpodbujati in ne zatirati. Treba se je upreti demagogiji, da sta delo in zaslužek greh, je zapisal.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov