Slovenija

Udarci in nasilje so po mnenju strokovnjakov vedno izraz nemoči staršev

STA
12. 3. 2015, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na današnji okrogli mizi o nasilju nad otroki v družini v organizaciji zveze družin in foruma proti telesnemu kaznovanju otrok pri zvezi prijateljev mladine so opozorili, da je družinsko nasilje ena najhujših stvari, ki se lahko zgodi otroku. Strinjali so se, da so udarci in nasilje vedno izraz nemoči staršev in da nasilje moramo vsi prijaviti.

"Družinsko nasilje je eno najhujših, ker prihaja s strani nekoga, ki bi otroka moral varovati in negovati," je pojasnila Eva Kuhar, sicer družinska in vedenjska terapevtka in supervizorka na TOM telefonu. Te vrste nasilja po njenih besedah zadnje čase zaznavajo več, ker otroci več o tem govorijo. Doslej se je namreč štelo, da ena vzgojna po riti ne škodi, a otroku se to ne sme dogajati, pravi Kuharjeva.

Na telefonu za otroke in mladostnike (TOM) otroke izobražujejo tako, da jim pojasnijo, da niso nikoli oni krivi za udarce, ki jih prejmejo in da je vedno kriv odrasli, ali starš ali katerikoli drug odrasli, ki otroka udari, je dejala Kuharjeva. Staršem svetuje izobraževanje, vendar se šol za starše po njenih navedbah udeležujejo predvsem starši, ki že veliko vedo in ne tisti, ki bi to potrebovali. Tovrstnih klicev na TOM telefonu je, kot je še razkrila, 10 odstotkov.

Da za otroke in mladostnike v stiski lahko poskrbi tudi Krizni center za mlade v Ljubljani, je izpostavil vodja centra Perica Radonjić. Kot je dejal, otroci in mladostniki v krizni center lahko pridejo na več načinov: samoiniciativno ali po napotilu tretje osebe oz. centra za socialno delo, šole, zdravstvene ustanove, pa tudi policije. "Center nudi kratkotrajno bivanje, največ 21 dni, povprečna bivalna doba je 14 dni. Veseli nas, da se več kot polovica otrok iz kriznega centra vrne domov," je dejal.

Anton Toni Klančnik z generalne policijske uprave pa je med drugim povedal, da policija zaznava čedalje več prijav, tudi od samih otrok. Pri prijavah o otrocih Klančnik misli, da ne bi smele biti anonimne, kajti nasilnež razkazuje svoje mišice, a le v "krogu nasilja, ki poteka med štirimi stenami", medtem ko je zunaj popolnoma drug človek. Dogaja se jim tudi, da celo anonimne elektronske prijave pošljejo strokovni delavci najrazličnejših služb, kar je po oceni Klančnika nedopustno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste