Slovenija

Vrnitev zimske turistične sezone Bovčanom

Polona Krušec
9. 3. 2015, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Med prebivalci Bovca je zavela bolj optimistična energija, saj vse kaže na to, da bo že naslednja zimska sezona spet živahna. Smučišče Kanin bo občina vzela v svoje roke in ga oživila, kar bo temu območju povrnilo zimski turizem.

sta, arhiv

Medtem ko so se včasih pozimi ljudje na Bovškem gnetli in polnili sobe, gostilne in smučišča, je stečaj smučišča na Kaninu povzročil veliko škode. Kot padajo domine, so po zaprtju smučišča padli še hoteli, penzioni, gostilne, bari in drugi turistični ponudniki. Gospa Marta, ki je lastnica gostilnice s sobami, nam je ob našem obisku kraja pred približno mesecem dni povedala, da še ene take sezone ne bodo preživeli. Ko jo obiščemo danes, nas z vidnim veseljem sprejme in sporoči, da se zadeva premika in da jim bo uspelo. »Z rezervo sem jemala županove obljube. On je tam, da dela za dobro občine, vendar saj veste, kako je danes. Velikokrat ostane samo pri besedah. Očitno je tokrat drugače,« zadovoljna pove domačinka.

STA

Komisija za Kanin, katere ključni člani so župan občine Valter Mlekuž, poslanec Danijel Krivec in odvetnik Miha Sotlar, je z družbo Heta Asset Resolution dosegla dogovor. Pristali so na brezplačen prenos gondolske kabinske žičnice, ski data in restavracijo Prestreljenik na občino. Heta je sicer občini postavila pogoj. Prenos bo, če povrnejo okoli 110.00 evrov stroškov za vzdrževanje sistema. Toliko so namreč vložili v vzdrževanje v zadnjih dveh letih. 50.000 bodo plačali takoj, ostalo pozneje.

Valter Mlekuž, župan Bovca, pove, da bodo od tu dalje pridobivali tudi državni denar. Mlekuž se nadeja vsote, ki bi aktivirala začetek sanacijskih del na smučišču že naslednji mesec. Nekaj bi poskušali iztržili tudi iz skladov Evropske unije. Seveda bodo lahko kaj primaknili zasebni vlagatelji. Zanimanje teh se menda veča, za kar gre zasluga javnosti, ki širi glas o Bovcu kot biseru, ki poleti blesti, pozimi pa samuje.

Tudi z družbo Hit, ki si poleg Hete lasti del infrastrukture na Kaninu, potekajo dogovori o prenosu. Za zdaj kaže, da bo na to pristala tudi ta družba, vendar pogovori še potekajo.

STA

Župan Valter Mlekuž pove, da so v reševanje tega problema vložili ogromno energije, a da je vse poplačano, ko ga občani pokličejo, se mu zahvaljujejo in izkazujejo vso podporo in zadovoljstvo. »Veliko je klicev, pozitivnih besed, bodrenja. To nam daje zagon za naprej, da nas, četudi bodo na poti težave, ne bo nič ustavilo,« vesel zaključi. Poudari še, da ga popolnoma podpira občinski svet, ki je seznanjen z vsemi koraki, ki jih naredi komisija, z vsemi pogovori in dogovori. »Ničesar ne delamo na lastno pest. Skupaj zelo dobro sodelujemo, predvsem nas vse vodi ena želja – vrnitev zimskega turizma Bovcu in ljudem priložnost za zaslužek,« še doda Mlekuž. Vesela novica je tudi ta, da se že z začetkom sanacije infrastrukture na Kaninu začenja tam tudi zaposlovanje domačinov.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste