Slovenija

Vojna se začenja

S.R./STA
19. 1. 2015, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vlada se bo ta teden dogovorila, kaj so njene prioritete in kje varčevati, nato pa se bo lotila rebalansa proračuna. Pri slednjem se bodo koalicijski partnerji verjetno zedinili, bo pa zanje toliko resnejša preizkušnja privatizacija. Ne glede na vse za ta teden ne moremo reči, da bo vlada gledala v zrak. Pošteno bodo pljunili v roke.

sta

Privatizacija

V prihodnjih dneh naj bi prejeli težko pričakovan predlog strategije upravljanja državnih naložb. Zaradi privatizacije je vse bolj čutiti nemir v koaliciji, saj se mnenja koalicijskih partneric glede nadaljevanja prodaje 15 podjetij s seznama razhajajo. Slednje se je pokazalo tudi na petkovi seji parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, na kateri sta sprva uspeli uskladiti stališča le SD in Desus, brez največje vladne stranke. Na seji odbora sta SD in Desus sprva predlagali dopolnilo, da se podjetja, ki še niso v postopku prodaje, uvrstijo v strategijo za upravljanje z državnimi naložbami.

Vendar pa sta po koalicijskem usklajevanju med prekinitvijo seje dopolnilo umaknili. Odbor je sicer že tretjič zavrnil predlog ZL za razveljavitev sklepa DZ iz junija 2013 o prodaji 15 državnih naložb. SD je koaliciji predlagala pogovore z evropskimi partnerji za morebiten poseg v privatizacijski sveženj 15 podjetij. A je SMC odločna pri stališču, da je treba s prodajo podjetij iz privatizacijskega svežnja nadaljevati, ker je to tudi zaveza evropskim partnerjem. Tako so menili tudi v Desusu, a so se pozneje očitno nekoliko omehčali. V tej stranki so namreč stališča glede privatizacije različna. V DZ umik politike iz gospodarstva najodločneje podpirajo v SDS in NSi, prav tako so za nadzorovano privatizacijo v ZaAB.

Letošnje leto je sicer vlada zastavila v smeri nadaljevanja prizadevanj za konsolidacijo javnih financ in ohranitev gospodarske rasti. Poleg tega naj bi bili v ospredju med drugim upravljanje državnega premoženja, prestrukturiranje gospodarstva in priprava nekaterih reform, kot je zdravstvena.

Grožnje z referendumom in protesti

Pozivi k zaustavitvi prodaje, ki jih je ZL podkrepila tudi z napovedjo protestov in morebiti referenduma, so v zadnjem času prihajali tudi iz civilne družbe. Se je pa peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger, ob bok postavila peticija za privatizacijo in depolitizacijo gospodarstva. Pod njo so podpisane organizacije Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, IBEX – mladi za svobodno prihodnost in Misli svobodno. Privatizacija bo tako resen preizkus trdnosti vladne koalicije.

Kje bodo varčevali

Vladna koalicija se v zadnjih dneh ukvarja tudi s pripravo rebalansa proračuna za letošnje leto. O prioritetah na posameznih področjih v letošnjem letu so razpravljali že v sredo, a so sklenili, da bodo pogovor nadaljevali v prihajajočem tednu. Do srede morajo ministri oblikovati svoje prioritete za letos in prihodnja leta. Nato bodo oblikovali skupni prednostni seznam vlade. Med kriteriji za določitev prednostnih nalog sta po navedbah vladnega urada za komuniciranje zelo pomembna razvojni element ter neposredna korist oziroma izboljšava, ki jo bo uresničitev posameznega projekta prinesla uporabnikom in izvajalcem. Odgovor, kje bodo ministrstva varčevala, tako lahko pričakujemo v prihajajočem tednu. Vlada bo osnutek rebalansa proračuna za letošnje leto predvidoma obravnavala v četrtek, razpravo pa zaključila konec meseca, ko naj bi dokument tudi poslala v DZ.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste